1. YAZARLAR

Yazarın Tüm Yazıları >

Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanına açık mektup

A+A-

İşte hükümet, işte kabine!

Başarılar dileyeceğiz dilemesine de… Buruğuz çok!

Bu yazım Çalışma ve Sosyal Güvenli Bakanı’mıza açık bir mektuptur:

Sayın Bakan,

Önemli ve zor bir görevin başında kalmanız kararlaştırıldı.

İcraatlarınızın ve Sosyal Güvenlik alanında gerçekleştirdiğiniz çalışmalarınızın, görevinizin başında kalmanızda önemli etken olduğu açıktır.

Bu yönde hiçbir şüphemiz yok!

Ancak bir konuda artık ciddi endişelerimiz var. Bu endişeler toplumun en az %50’si tarafından da taşınıyor. Hatta bilmelisiniz ve anlamalısınız ki, dıştan bizi gözlemlemekte olan devletler ve kişiler de bizim adımıza bu endişeleri taşımaya devam ediyorlar.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki çalışmaların, daha ileriye taşınmasına yönelik sözler vermiş bir parti tarafından atanmış bakansınız.

Kadınların sosyal, ekonomik, siyasal başta olmak üzere, hayatın her alanında eşit haklara ve uygulamalara sahip olabilmesi adına, önemli çalışmalara imza atmış olan CTP-BG’nin, geçtiğimiz dönem bir kadın başbakan ve bir kadın bakanı görevlendirmiş olmasına karşın, bu dönemde kabinede tek bir bakanın dahi kadın olmasına karar verememiş olması son derece üzücüdür.

Sayın Bakan, bunu kabullenmekte oldukça zorlanılacağını şahsınızda tüm yetkililere iletmeyi bir borç biliriz.

***

AB yolunda adımlar atılmasında liderlik etmiş bir siyasal partinin, kadın erkek eşitliğinin Avrupa Birliği’nin kurucu değerleri arasında yer alan asal faktörlerden bir tanesi olduğunu takdir edersiniz.

Avrupa Birliği’nin kadın erkek eşitliğinin arttırılmasına yönelik kaydettiği başarılar, pek çok Avrupa vatandaşının hayatını değiştirerek daha iyi hale getirdiğinin de en az bizler kadar farkındasınızdır.

Dünyada ve Avrupa Birliği’nde bile, yıllardır devam eden mücadelelere ve çalışmalara karşın hala sorunu çözmek için çalışmak zorunda olunduğunu düşünecek olursak, yapılması gereken pek çok işimiz olduğunun eminim siz de farkındasınızdır.

*Eşit muamele mevzuatı ile;

*Toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinin tüm ana plan ve politikalara dâhil edilmesi amacı ile

*Kadınların ilerlemesine yönelik getirilen özel tedbirler sayesinde AB mücadelelerini dört koldan sürdürmektedir.

Ayrıca hatırlatmalıyım ki;

*Kadın ve erkekler için eşit ekonomik bağımsızlık;

*Eşit değerdeki iş için eşit ücret;

*Karar almada eşitlik;

*Onur, haysiyet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete son verilmesi;

*Toplumsal cinsiyet eşitliğinin AB dışında da teşvik edilmesi;

*Yatay konular (toplumsal cinsiyet rolleri, mevzuat ve yönetişim araçları) ile çalışmanın önemi çok büyük etkiler yaratacaktır.

***

Kabinede kadın olmamasını kaldıramadık, bunu öncelikle tekrar tekrar söylemekte fayda vardır.

Lakin, şu anda kabinede kadınlar ile ilgili çalışmaların gerçekleştirilerek çalışma yaşamından başlatılacak eşitlikçi düzenlemeler için en önemli kilit bakanlık sizin elinizde.

Size bağlanmış “Kadın Çalışmaları Dairesi” bu güne kadar işlevsiz bir şekilde köşede durdu. Mevzuatı gereği çalışmasında sakıncalar olduğunu her defasında tekrar eden çevrelerin varlığını elbette biliyoruz. Hatta bu çevrelere her zaman destek verdiğimizi de hatırlatabiliriz. Geçtiğimiz dönem UBP iktidarı bu daireyi sözümona işlevselleştirerek, kadına dair bir şeyler yaptığını zannederken, kadını özne yerine bağımlı bir nesne halinde tartıştırmaya devam etti. Gelin görün ki bunu değiştirmek sizlerin ve eşitliğini teşvik için elinden geleni ardına koymayan bizim gibi aktivist ve eşitlik mücadelesi veren kesimlerin elinde.

İcraatın büyüğünü yapmanız için, Avrupa Komisyonu’nun, Kadın Haklarının Korunmasına Yönelik AB Eyleminin, Avrupa Birliği’nin Yeni Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Stratejisi  (2010-2015)’nin, Avrupa Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü çalışmalarının, Bakanlığı’nın geçekleştirdiği çalışmalarının bazılarının, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Projesi’nin, Kadın Sığınma Evleri Projelerinin değerlendirilerek Kıbrıs’ın kuzeyindeki gerçeklikler ile birlikte ele alınmasının büyük önem taşıdığını biliyoruz.

***

Kabinede kadının yokluğunun yanlış ve istenmeyen etkilerinin, gerçekleştirilecek icraatlarınızla ortadan kaldırılması büyük temennimizdir. Aksi takdirde, geçmişte yapılan hataların üzerine set çekilerek, yeni hataların ve yanlışların, toplumun %50’sini hiçe sayarak sürdürmeye devam etmeniz ihtimali ufukta görünen en büyük tehlike olarak yerini korumaya devam edecektir.

Bu tehlikeye göz göre göre ne toplumu, ne de bu toplumun kadınlarını ve kız çocuklarını atmaya gönlünüz razı olmayacaktır. Öyle değil mi?

Başarılar diler, icraatlarınızın, özellikle de kadının eşitliği alanındaki, toplumsal cinsiyete ve cinsel yönelimlere dair çalışmalarınızın toplumun önünü açacak etkiler yaratmasını temenni ederiz.

Sizi izlemeye devam ediyoruz.

Başarılar

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.