Kıbrıslı Türk ve Rum gençlerinden oluşan Dayanışma Hareketi, “Mücadele sokakta başlar” sloganıyla bir hareket başlatarak Lefkoşa’nın Türk kesiminde bazı sokak isimlerini ‘Türkçe ve Rumca’ yazılı yeni isimlerle değiştirdi.

Dün akşam saatlerinde gerçekleşen eylemde İkinci Selim Sokağı’nın adı Kostis Ahniotis oldu. Atatürk Meydanı’ndaki Ankara Sokak ‘Ulus Baker’ olarak değiştirildi. İnönü Meydanı’ndaki İstanbul Sokak ‘Federal Kıbrıs’ oldu.

Hamitköyde Vatan Sokağı'nın adı ‘Mişaoulis ve Kavazoğlu’ Sokak olurken, Gönyeli’de 12 Haziran Sokağı ‘Rum kayıplar’ ve 1 Ağustos Sokağı ise 8 Mart olarak değiştirildi.

Dayanışma aktivistleri bu anları video olarak kaydederek Güney Kıbrıs’taki Politis gazetesine ulaştırdı. Politis gazetesi dün gece internet sayfasında video görüntülerini “İşgal altındaki Lekoşa sokak tabelaları değiştirildi” başlığıyla duyurdu.

Muhtar da şaşırdı

Bu eylemden haberdar edilen Hamitköy Muhtarı Feyzullah Bostancı durumu Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ve KKTC polisine bildireceğini söyledi.

Ayrıca Gönyeli’deki 1 Ağustos Sokakta ikamet eden bir vatandaş ise durumu belediyeye ihbar ederek, gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Söz konusu sokak Türk Mukavemet Teşkilatı’nın (TMT) kuruluş günü olan 1 Ağustos ismini taşırken, aktivistler 1958’de yaşanan ‘Kördenen’ olayından kaynaklanarak buraya 8 Mart ismini verdi.