Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu (UNESCO) tarafından yayınlanan rapor, dünyada 6 ila 11 yaşlarındaki yaklaşık 16 milyon kız çocuğunun eğitim hakkından tamamen mahrum kalma riskini ortaya koydu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi yayımlanan "Eğitimde cinsiyet eşitsizliği atlası" konulu raporda, son 20 yıldır sürdürülen planlı çalışmalara rağmen kız çocuklarının hala zorunlu eğitim hakkından yeteri kadar faydalanamadıkları belirtildi.

UNESCO raporunda, dünyadaki mevcut dengesizliklerin sürmesi halinde 6-11 yaş grubundaki 8 milyon erkek çocuğunun ilkokula gitme şansını kaçıracağı ifade edildi.

Kız çocuklarında ise bu oranın iki kat fazla olacağına dikkat çekilen raporda, dünyada 6 ila 11 yaşlarındaki yaklaşık 16 milyon kız çocuğunun eğitim hakkından tamamen mahrum kalma riski bulunduğu vurgulandı.

Raporda, kız çocuklarının en fazla okula gidemediği bölgeler arasında da Arap ülkeleri, Afrika’nın güney sahra bölgesi ile güney ve batı Asya gösterildi.

Raporda, Afrika’nın güney sahra bölgesinde 9,5 milyon kız çocuğu ile 5 milyon erkek çocuğunun hiçbir zaman okula adım atamadığı da bildirildi.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, raporun yayınlanması dolayısıyla yaptığı açıklamada, "kızlara ve kadınlara ayırımcılığın ve fakirlik sorununun üstesinden gelinmeden eğitimde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine hiçbir zaman ulaşılamayacağı" uyarısında bulundu.

Bokova, "bütün dünyada kızların temel eğitim hakkından faydalanması konusunda dünya liderleri başta olmak üzere herkesin üzerine düşen görevi yapması" çağrısı yaptı.