Lübnan'da görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine yeni Cumhurbaşkanı 19 aydır seçilemiyor. Lübnan Meclisi bugünkü oturumunda da cumhurbaşkanı seçimi için toplantı yeter sayısına ulaşamayarak, 34'üncü kez toplanma kararı aldı.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen 33'üncü oturumda 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 7 Ocak'a ertelendiğini bildirdi.

"HİZBULLAH, ÜLKEDEKİ BOŞLUKTAN YANA TAVIR ALIYOR"

Müstakbel Hareketi Milletvekili Gazi Yusuf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hariri'nin rakip siyasi kanattan Franci'yi aday göstererek cumhurbaşkanlığı krizini sonlandırma girişimin başarasız "Avn ve Hizbullah"ı suçladı.

14 Mart Hareketi için cumhurbaşkanının kendi bloklarından veya rakip bloktan olmasının öneminin kalmadığını dile getiren Yusuf, şunları söyledi:

"Hizbullah, Franci'nin Hariri ile görüştüğünü biliyordu. Hizbullah, cumhurbaşkanlığı seçmenin zamanının geldiğine karar vermeden cumhurbaşkanı seçilemez. Şimdi, Hizbullah'ın zamanı. Avn'a gidip seni artık desteklemiyoruz ve bir cumhurbaşkanı seçmeliyiz deyip Franci'yi seçebilirler. Şu ana kadar bunu yapmadılar. Anahtar, Hizbullah'ın elinde. Ancak Hizbullah, hala ülkedeki boşluktan yana tavır alıyor. Bir cumhurbaşkanı olmaması ve dibe çöküşü kabullenmişler. Lübnan'da bugün oyun kurucu onlar. Kendi kontrol ettikleri bölgeler var diğer bölgeleri başkaları aracılığıyla yönetiyorlar."

"HARİRİ, FRANCİ İLE İŞBİRLİĞİNİN DAHA KOLAY OLACAĞINI DÜŞÜNDÜ"

Ortadoğu uzmanı Dr. Sami Nadir ise, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, 14 Mart hareketi içindeki Hristiyan liderlerin bugüne kadar karşısında yer aldıkları Suriye rejimi ve Hizbullah'a yakın bir isim Süleyman Franci'nin kendilerine danışılmadan aday olarak gösterildiğini düşündüğünü söyledi.

Hariri'nin cumhurbaşkanlığı konusunda rakip kanat 8 Mart'ın adayı Özgür Yurtsever Hareketi Lideri General Mişel Avn ile anlaşma sağlamasının "imkansız" gördüğü için Franci üzerine anlaşmaya çalıştığını anlatan Nadir, "Avn, Sünnileri ve Suudi Arabistan'ı eleştirirken çok ileri gidip çizgileri çoktan aşmıştı ve Avn'ın siyasette özkütlesi daha yüksekti. Hariri, Franci ile işbirliğinin daha kolay olacağını düşündü. Hariri, 8 Mart ile anlaşacaksa ya Avn ya da Franci, elinde fazla seçenek yoktu" dedi.

"Ülkedeki iki ana siyasi bloğun prensip ve programlar üzerine değil şahsi, sığ ve boş ittifaklar üzerine kurulduğu" yorumunu yapan Nadir, buna kanıt olarak bir ittifakların bir gecede değişebilmesini gösterdi.

Nadir, Lübnan'ın cumhurbaşkanı seçebilmesi için Suudi Arabistan ve İran'ın uzlaşması gerektiğine işaret ederek, Suriye ve Yemen'de karşı karşıya gelen bu iki bölgesel aktörün ise kısa vadede bir araya gelmesini mümkün görmediğini aktardı.

LÜBNAN'DAKİ CUMHURBAŞKANLIĞI KRİZİ

Görev süresi geçen yıl 25 Mayıs'ta dolan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın koltuğu 19 aydır boş.

Mecliste Hizbullah'ın içinde yer aldığı 8 Mart Hareketi ile muhalifi 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" cumhurbaşkanı seçimini zorlaştırıyor.

14 Mart grubu, 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından, oğlu Saad Hariri önderliğinde kuruldu. Bu grubun içinde batı yanlısı ve Suriye karşıtı partiler yer alıyor. Grup, Müstakbel Hareketi, Lübnan Güçleri Partisi, Ketaib Partisi ve bazı bağımsızlardan oluşuyor.

8 Mart grubunda ise Esed yanlısı Şii Hizbullah, Emel Hareketi, Hristiyan Maruni Özgür Yurtsever Hareketi, Suriye Sosyalist Milliyetçi Partisi ve Ermeni Taşnak Partileri bulunuyor.

LÜBNAN PARLAMENTOSU

Parlamentoda 128 milletvekili bulunuyor. Anayasa gereği 64 kontenjan Hristiyanlara, 64 Müslümanlara ayrılmış durumda. Meclis'teki son durumda Hristiyan kontenjanı 34 Maruni, 14 Rum Ortodoks, 8 Rum Katolik, 5 Ermeni Ortodoks, 1 Ermeni Katolik ve 2 diğer Hristiyan azınlıklar şeklinde bulunuyor. 64 kişilik Müslüman kontenjanında ise 27 Sünni, 27 Şii, 8 Dürzi, 2 Nusayri bulunuyor.