Terör örgütü IŞİD'in Irak'ın Sincar ve Suriye'nin Kobani (Ayn el Arap) bölgesine saldırıları sonucu evlerini terk ederek Türkiye'ye gelen Yezidiler ve Suriyeli Kürtlerin bir kısmı çadır kentlerin kurulmasının ardından Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Irak'a dönüş yaptı.

Silopi Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir, yaptığı açıklamada, daha önce Irak'tan gelerek Şanlıurfa, Mardin ve Şırnak bölgesine yerleşen Yezidilerin bulunduğunu belirterek, "Şu ana kadar 2 bine yakın Yezidi Irak'a geçti. Artık orada yaşayacaklar" dedi.

AFAD Şırnak Koordinatörü Abdulhamit Özgün ise Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Irak'ın kuzeyindeki Zaho ve Dohuk'daki "Bersive" ve "Şarya" çadır kentlerine 20 bine yakın çadır kurduğunu bildirerek, bu çadır kentlere terör örgütü IŞİD'den kaçan Türkmen ve Yezidilerin yerleştirildiğini kaydetti.

Irak'tan gelen Sait Alişen Gundo da IŞİD'den kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını şimdi de Irak'a dönüp orada kurulan çadır kentlere yerleşeceklerini söyledi.

Suriye'den gelen Mustafa Ezman ise burada bir süre kaldıktan sonra Irak'a dönme kararı aldığını belirterek, "IŞİD evlerimizi talan etti. Bu nedenle Türkiye'ye geldik. Şimdi de Irak'a gidiyoruz" diye konuştu.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden geldiklerini anlatan Nıştevan Husem ise IŞİD'den kaçtıkları için yaşadıkları yerlerden uzaklaşmak zorunda kaldıklarını aktardı.

Ailesinden çok kayıplar verdiğini, Kobani'de durmalarının çok tehlikeli olduğunu bildiren Husem, "Çok korkuyorduk. Biz de ailemizle beraber önce Suruç'a ardından Silopi'ye geldik. Buradan da Irak'a geçeceğiz" ifadelerini kullandı.

Nazam Servan da Kobani'de hayatın yaşanmaz olduğunu ve sürekli çatışmaların ortasında kaldıklarını söyledi. Servan, Irak'ta akrabalarının bulunduğunu, bu nedenle Irak'a yerleşeceklerini bildirdi.