Ay başında Tayland'ın güneyinde bulunan ormanlık bir alanda, gizli bir kampta 32 Arakanlı Müslümanın toprağa gömülü cesetlerinin bulunması ve 10 Mayıs'ta Myanmar'dan kaçan Rohingyaları taşıyan teknelerin Endonezya'nın batı kıyılarına sürüklenmesiyle ortaya çıkan göçmen krizinde, Güneydoğu Asya'da denizde terk edilen göçmenlerin tamamı henüz kurtulmuş değil.

Yetkililer, şu anda Endonezya'nın teknelerden kurtarılan ve çoğunluğunu Arakanlı Müslümanların oluşturduğu bin 700 göçmene ev sahipliği yaptığını, Tayland ve Malezya'da da iki binden fazla göçmenin karaya çıktığını belirtiyorlar. Son olarak kriz nedeniyle uluslararası toplumun yoğun baskısına maruz kalan Myanmar dün Bengal Körfezi'nde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde bulunan 200'den fazla göçmeni kurtardığını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, göçmen krizi konusunda yaptığı açıklamada, Güneydoğu Asya'da denizde terk edilmiş teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman (Rohingyalar) ve Bangladeşli göçmen bulunduğunu bildirdi.

Öte yandan bölge ülkelerinin denizde mahsur kalan göçmenlerin kurtarılması yönündeki çabaları ise sürüyor.

Malezya ve Endonezya, açık denizdeki teknelerden kurtarılan Arakanlı Müslümanlara bir yıl sığınma sağlayacaklarını, diğer yandan Bangladeşlilerin ülkelerine gönderileceğini açıklamıştı. Tayland hükümeti ise ülkeye kabul edilen göçmenler konusunda herhangi bir anlaşmayı kabul etmediğini açıklamıştı.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Rohingyalar "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler'in "eziyet gören dini azınlık" olarak tanımladığı Rohingyalar, ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde derme çatma kamplarda yaşıyor. Bangladeş'teki mülteci kamplarında da yaklaşık 29 bin Arakanlı Müslüman bulunuyor.