Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan'daki sivil kayıplarla ilgili yayımladığı raporda, 2014 yılında Afganistan'daki sivil kayıpların son beş senenin en üst seviyesine çıktığını bildirdi.

BM'nin raporunda, 2014'te Afganistan'daki sivil kayıpların sayısının geçen yıla göre yüzde 22 arttığı ve son beş yılın zirvesine çıktığı kaydedildi.

BM verilerine göre, geçen yıl ülkenin değişik bölgelerinde devam eden çatışmalarda, hükümet karşıtı gruplar ve Afgan güçleri tarafından düzenlen bombalı ve roket saldırılarında 3 bin 699 sivil hayatını kaybetti, 6 bin 849 sivil yaralandı. Raporda, "Sivillerin çoğu, roket, füze ve bombalı saldırılarda hayatını kaybetti. Hükümet karşıtı gruplar tarafından düzenlenen intihar saldırıları da sivil kayıplarının önemli nedenlerinden biri" ifadesi kullanıldı.

Sivil kayıpların yüzde 72'sine hükümet karşıtı grupların neden olduğu belirtilen raporda, kayıpların yüzde 12'sinin Afgan güvenlik güçlerinden, yüzde 2'sinin de Afganistan'da bulunan yabancı güçlerden kaynaklandığı kaydedildi.

BM Genel Sekreteri Afganistan Temsilcisi Nicholas Haysom yaptığı açıklamada, "2014'te sivil kayıpların artması, tarafların sivillerin korumasıyla ilgili verdikleri sözleri yerine getirmediği anlamına geliyor. Afganistan'da çatışan gruplar sivillere zarar verdiklerini anlamalı, bu konuda sorumluluk hissetmeli ve sivillerin korunması çatışan tarafların önceliği olmalı" dedi.

Haysom, sivil kayıpların önlenmesi için Afganistan'da çatışan gruplarla müzakerelerin devam ettiğini vurguladı.

Afganistan'daki çatışmalarda 2009'den şimdiye kadar 17 bin 774 sivil hayatını kaybetti, 29 bin 971 sivil yaralandı. BM, 2009 yılından bu yana ülkede çatışmalarda hayatını kaybeden sivillerin sayısını kayda alıyor. Daha önceki çatışmalarda zarar gören sivillerin sayısı BM tarafından kaydedilmedi.