Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında açıklanan haritada, kadınların mecliste temsil edilme oranlarına bakıldığında İskandinav ülkeleri başı çekti.

Kadınların mecliste en çok temsil edildiği bölgelerin ortalamalarına bakıldığında en başta yüzde 41,5 ile İskandinav ülkeleri geldi. Bu bölgeyi yüzde 26,4 ile oranıyla Kuzey ve Güney Amerika ülkeleri, yüzde 25 ile Avrupa ülkeleri takip etti.

Listenin ilk sırasında yer alan Finlandiya'yı Afrika'nın batısındaki Yeşil Burun Adaları, İsveç, Fransa ve Liechtenstein takip etti.

TÜRKİYE 190 ÜLKE ARASINDA 91’İNCİ SIRADA

Türkiye, kadınların mecliste temsil edilme oranında 190 ülke arasında yüzde 14,4 ile 91'inci sırada yer aldı. Listede Türkiye'nin 548 vekilin bulunduğu meclisinde 79 sandalyenin kadın milletvekillerine ait olduğu ifade edildi. Kadınların kabinede temsil edilme oranlarına bakıldığında da Türkiye yüzde 4'lük oranla yine 91'inci sırada bulundu.

Haritada, dünyada sadece 19 kadın devlet başkanı ve başbakan bulunduğu belirtildi.

Dünya genelinde kadınların mecliste yer alma oranlarının ortalaması yüzde 22, kabinede temsil edilme oranlarının ortalaması ise yüzde 17,7 olarak verildi.

Mecliste en az kadın milletvekili oranına sahip bölge yüzde 15,7 ile Pasifik ülkeleri olurken, sondan ikinci sırada yüzde 16,1 ile Arap ülkeleri yer aldı.