Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP21) bugün başladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'in ev sahipliğinde, Le Bourget Fuar Merkezi'nde düzenlenen konferansa Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katılıyor.

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenen COP21'de bağlayıcı bir anlaşmaya varılması önem taşıyor. Halihazırda imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

Bugün başlayan ve 11 Aralık'ta sona erecek COP21'e 195 ülkeden 150'den fazla lider ve yaklaşık 10 bin yetkili katılıyor. Organizasyon sırasında, yaklaşık 2 bin sivil toplum kuruluşundan gelen 14 bine yakın görevli, kurulan 320 stantta tanıtım ve etkinlikler düzenleyecek.

COP21'i izlemek için 3 bin gazeteci akreditasyon yaptırdı. Konferansın güvenliği için 11 bin polis görev yapacak. Konferans kapsamında yaklaşık 40 bin kişinin Paris'e gelmesi beklenirken şehirde birçok yol güvenlik nedeniyle trafiğe kapatıldı.

EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER FONU'NA 11 ÜLKE 248 MİLYON YARDIM YAPACAK

Paris'te başlayan COP21 kapsamında, En Az Gelişmiş Ülkeler Fonu'na (LDCF) 248 milyon dolar yardım yapılacak.

Küresel Çevre Fonu (GEF), Fransa, ABD, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Almanya, İrlanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve İngiltere'nin, LDCF'ye toplamda 248 milyon dolar bağışlayacağını duyurdu.

GEF Yönetim Kurulu Başkanı Naoko Ishii de iklim değişikliğiyle mücadelenin finansmanı için ilerleyen yıllarda milyarlarca dolara ihtiyaç duyacaklarının altını çizerek, iklim değişikliğinin etkilerinin yoğunlukla en az gelişmiş ülkelerde hissedildiğini kaydetti.

GEF, 2001 yılından bu yana 129 ülkede yaklaşık 8 milyar dolarla, yaklaşık 17 milyon kişiyi etkileyecek 320 projeyi hayata geçirdi.

DÜN GÖSTERİ YAPILDI

Bu arada Paris'te, BM İklim Zirvesi öncesinde dünyanın dört bir yanında iklim değişikliğiyle mücadele için gösteriler yapıldı.

13 Kasım'da Paris'te IŞİD'in gerçekleştirdiği ve 130 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan saldırıların ardından olağanüstü hal ilan edilen ve tüm toplu gösterilerin yasaklandığı Fransa başkentinde polis göstericilere biber gazıyla müdahale etti.

Paris'te göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşanırken, 200'den fazla kişi gözaltına alındı. Bazı göstericilerin polise 13 Kasım'da hayatıı kaybedenler anısına dikilen mumları fırlattığı görüldü. Paris'in merkezine yürümek isteyen göstericilere güvenlik güçleri izin vermeyince, planlanan yürüyüş güzergahı üzerinde binlerce kişi insan zinciri oluşturdu.

İnsan zincirinde 89 kişinin öldüğü Bataclan Konser Salonu'nun önünde bir boşluk bırakıldı.

CUMHURİYET MEYDANI'NDA YÜZLERCE AYAKKABI

Toplanan göstericilerin büyük çoğunluğu öğlen saatlerinde dağılırken, bazı gruplar polis barikatlarını aşarak şehir merkezine yürüyüşe devam etmek istedi.

Polise taş ve ayakkabı fırlatan göstericilere, polis de göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Paris'te ayrıca yürüyüşün yasaklanmasına tepki olarak Cumhuriyet Meydanı'na yüzlerce çift ayakkabı bırakıldı. Ayakkabılar arasında iklim değişikliğine karşı acil eylem çağrısı yapan Papa Francesco'nun verdiği bir ayakkabı da vardı.

Londra'nın merkezinde de eylemler vardı. Madrid'deki gösterilere yaklaşık 5 bin, Berlin'de ise 10 bin kişi katıldı.

Göstericiler küresel sıcaklıktaki artışın, Sanayi Devrimi öncesindeki seviyenin 2 derece üstüne sabitlenmesini talep ediyor.