Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ve Suç Ofisi Başkanı Yury Fedotov, dünya genelinde 27 milyon insanın uyuşturucu mağduru olduğunu ve her yıl 200 bin kişinin uyuşturucudan hayatını kaybettiğini söyledi.

Fedotov, Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen "Uluslararası Uyuşturucu Kontrol Kurulu 59. Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, uyuşturucunun küresel bir problem olduğunu, bireyleri, toplumu ve ülkeleri olumsuz etkilediğini kaydetti.

İnsanları, toplumları ve devletleri olumsuz etkileyen uyuşturucunun durdurulması için ortak uluslararası sorumluluk alınması gerektiğini ifade eden Fedotov, küresel uyuşturucu problemini çözmek için yapılan hazırlıkların herkes için daha sağlıklı ve güvenli, refah bir geleceğe yönelik önemli adımlar atılmasına yardımcı olmasını diledi.

Fedotov, küresel uyuşturucu probleminin gereksiz acılara neden olduğunu ve insanların yaşamlarına mal olduğunu belirterek, "Küresel olarak 27 milyon insan uyuşturucu kullanımı bozuklukları nedeniyle mağdur durumda. Bunların 11 milyonu uyuşturucu enjekte ediyor" dedi.

"HER YIL YAKLAŞIK 200 BİN KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR"

Uyuşturucu kullananlar arasında hepatit C vakasının yüzde 50'lerin üzerinde seyrettiğini kaydeden Fedotov, önleme, tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerinin halen çok düşük düzeylerde olduğunu söyledi.

Uyuşturucu sorununu çözme sürecinin insanı en öne koymaya ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Fedotov, "Her yıl yaklaşık 200 bin insan aşırı doz ve diğer uyuşturucu bağlantılı tıbbi şartlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Uyuşturucu kullanan insanların yüzde 13'ü HIV virüsü kapıyor" diye konuştu.