Başkent Montevideo’da yaşayan doğuştan görme engelli 29 yaşındaki Juan Pablo Culasso, "mutlak kulak" olarak da bilinen benzersiz ses aralığı yetisini henüz çok küçük bir çocukken keşfettiğini söyledi.

Çocukken babasıyla nehire taş fırlattıklarını belirten Juan, suya düşen her bir taşın çıkardığısesi ayırt edebildiğini ve notasal karşılığını söyleyebildiğini kaydetti.

45 BİN DOLARLIK ÖDÜL ALDI

Kuşlar hakkındaki ilk bilgiyi babasından aldığına işaret eden Culasso, "Babam, bana kuşlarla ilgili bir ansiklopediyi okurdu. 2003 yılında ünlü bir kuşbilimci, Montevideo’ya geldi ve kuşlara olan ilgilimi öğrenince bana bir ses kayıt cihazı hediye etti. O an sanki bu işi yıllardır yapıyormuş hissine kapıldım. Kuşların eşsiz seslerini kaydetmeye başladım." dedi.

MOZART DA BU YETİYE SAHİPTİ

Culasso, 2014’de National Geographic belgesel kanalında yayınlanan bir programda işitsel yeteneğiyle 45 bin dolarlık (yaklaşık 132 bin TL) para ödülüne layık görüldü. 

Bir tonu duyar duymaz onun hangi nota sınıfına ait olduğunu farketme yetisi olan mutlak kulak, yüz kişiden yalnızca birinde görülüyor. Klasik müziğin en önemli isimlerinden Wolfgang Amadeus Mozart da bu yetiye sahip kişilerden biriydi.