Çin’deki cerrahlar ve tıp uzmanları bir süredir 3 boyutlu yazıcıdan çıkan implantların insanlara uygulanması konusunda başarılı operasyonlar düzenliyor. Bunlara bir yenisi de 3 yaşındaki Han Han ismindeki kız çocuğuna yapılan operasyon.

3 boyutlu yazıcı ile üretilen titanyum vücut parçalarının başarılı şekilde yapıldığı operasyonlardan sonra bu kez Çin’in Hunan bölgesinde yer alan Second People’s Hospital’da gerçekleşen ameliyat, daha önceki başarılı operasyonlardan çok daha büyük bir başarı olarak görünüyor.

Konjenital hidrosefali adında bir rahatsızlığı olan ve doğumdan itibaren beyinde çok yüksek seviyede omurilik sıvısı biriktiği için kafatasının aşırı genişlemesi sonucu deforme görüntüye sahip bir kafa yapısı olan Han Han’ın kafatası, normal boyutundan 4 kat daha genişti.

Arkadaşları tarafından “Koca Kafa” olarak hitap edilen Han Han, bir süre sonra düşük kan değerleri, başında aşırı bir baskı, başının bazı bölgelerinde iltihaplı yaraların oluşumu gibi sağlık problemleri ile de karşılaştı ve acilen bir müdahalede bulunulması gerekiyordu.

Han Han, bulunduğu noktada toplam vücut ağırlığının yarısı kadar olan kafasını kaldırmakta güçlük çekmeye başladı ve hatta oluşan yaralarında kurt benzeri yapıların gelişim göstermesi ile karşılaştı ve optik sinirlerine aşırı baskı olduğundan kör kalma tehlikesi ile karşı karşıya idi, üstelik 2014 yılından beri yatalak yaşıyordu.

Han Han’ın ailesinin yaklaşık 80 bin Dolar tutarındaki hastane masraflarını karşılayacak gücü yoktu ne yazık ki; ancak internette başlatılan bir kampanya yüzlerce insanın bir araya gelerek gerekli parayı toplamasına ve tedavi masraflarının karşılanmasına imkan tanıdı. (faith in humanity restored)

Han Han’ın geçireceği operasyon kafa derisinin yüzüldükten sonra tamamen 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş titanyum kafatasının yerleştirilerek beynin yeniden konumnlandırılması ve fazla omurilik sıvısının kafadan alınmasını içeriyordu ve “tam beyin küçültme plastik cerrahi operasyonu” olarak adlandırılıyordu.

Doktorlar 14, 15 Temmuz’da gerçekleştirdikleri ve 17 saat süren operasyon ile Han Han’ın kafa derisini yüzerek tuzlu bir çözeltide korumaya aldılar ve ardından drenaj tüpleri aracılığı ile yavaşçaomurilik sıvısını dışarı çekmeye başladılar. Sonrasında 3 adet 3 boyutlu yazıcıdan çıkmış titanyum parçayı Han Han’ın kafasına yerleştirerek ona yeni bir kafatası oluşturdular.

Operasyonun beklediklerinden daha iyi geçtiğini belirten doktorlar Han Han’ın tam iyileşmegöstereceğini ve bir süre yoğun bakım ünitesinde kalacağını açıkladılar. Han Han, operasyon tamamlandıktan sonra gözlerini açmış ve kendi başına, destek araçları olmadan rahatça nefes alabiliyormuş. (Webtekno)

skull7.png

skull8.png

skull1.jpg