Güney Amerika ülkesi Ekvador'da cumartesi günü meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremden 32 saat sonra 8 kişi sağ olarak kurtarıldı.

Yetkililer, 413 kişinin hayatını kaybettiği ve 2 bin 500'den fazla kişinin yaralandığı depremden en çok etkilenen yerler arasındaki Manta şehrinde yerle bir olan alışveriş merkezinin enkazından 8 kişinin sağ olarak çıkarıldığı açıkladı. Kurtarılanların sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Enkaz altında kalanlara ulaşmak için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Finans Bakanı Fausto Herrera, Ekvador'un depremden kaynaklanan zararların karşılanması için Amerikalılar Arası Kalkınma Bankası, Dünya Bankası ve Latin Amerika Kalkınma Bankası tarafından 600 milyon dolarlık kredi ayrıldığını duyurmuştu.

Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Glas, depremden en çok etkilenen kentlerden biri olan Manta'yı ziyaretinde, bunun ülkenin 1979'dan bu yana yaşadığı en büyük deprem niteliğini taşıdığını söylemişti.

Manta, Portoviejo ve Guayaquil, depremden en fazla etkilenen kentler oldu. Deprem, ülkenin Büyük Okyanus kıyısı bölgesinde büyük hasara yol açtı. Komşu ülkeler Peru ve Kolombiya'da da hissedilen depremde çok sayıda bina yerle bir oldu. Guayaquil kentinde bir alışveriş merkezinin çatısı çökerken, Manta'daki havaalanının kontrol kulesi yıkılmıştı.

Pedernales ve Portoviejo'daki stadyumlarda sahra hastaneleri kurulmuştu. Yağma ve hırsızlığın önlenmesi için depremden etkilenen bölgelere takviye asker ve polis gönderilirken, ülke genelinde hidroelektrik barajlar ve petrol hatları önlem olarak kapatılmıştı.

Türkiye, 7,8 büyüklüğünde depremle sarsılan Ekvador'a her türlü desteği vermeye hazır olduğunu açıklamıştı. Depremin ardından Avrupa Birliği'nin yanı sıra aralarında Venezuela, Kolombiya, Peru ve Meksika'nın da bulunduğu çok sayıda ülke ve uluslararası kuruluş, Ekvador'a yardım gönderdi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezinden yapılan açıklamada, merkez üssü başkent Quito'nun 170 kilometre kuzeybatısında olan depremin 19 metre derinlikte kaydedildiği ve yaklaşık 40 saniye sürdüğü belirtilmişti.