Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Filistin halkının etrafındaki çemberi daraltması tehlikesine karşı uyarıda bulundu.

Abbas, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'ta düzenlenen 4. Arap-Latin Amerika Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, daha önceki yıllarda İsrail'in "işgal altındaki Kudüs ve çevresinde Filistin halkına yönelik çemberi daraltması ve Kudüs'ün tarihi ve demografik yapısını sistematik bir şekilde değiştirmesi tehlikesine" karşı uyarıda bulunduğunu hatırlattı.

Abbas, "Yine geçtiğimiz yıllarda Mescid-i Aksa'nın mevcut statüsünü bozmak hedefli planlar başta olmak üzere, İsrail işgal güçleri tarafından koruma altına alınan yerleşimcilerin ihlalleri konusuna da dikkat çekmiştik" diye konuştu.

"Siyasi çatışmanın dini çatışmaya dönüşmesi durumunda bunun herkes açısından vahim sonuçlar doğuracağına" dikkati çeken Abbas, "Filistin topraklarında İsrail güçleri ile yaşanan olayların, İsrail işgalinin devam etmesi, gelecek için umut olmaması, abluka, baskı politikaları ve uluslararası toplumun Filistin halkının 67 yıldan uzun süredir yaşadığı acıları ve bu tarihi zulmü kaldırmakta başarısız olmasının bir neticesi" olduğunu kaydetti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi'nin yanı sıra Katar Emiri Temim bin Hamad Al Sani, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Moritanya Cumhurbaşkanı Muhammed Veled Abdulaziz, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Raşid Al Maktum'un katıldığı zirvede, Kuveyt, Lübnan, Tunus, ve Fas da başbakan düzeyinde temsil edilirken, Libya'daki Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi'nin başkanı da hazır bulundu.

Zirveye ayrıca Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Peru Başbakanı Pedro Cateriano ve Arjantin Başkan Yardımcısı Amado Boudau'nun yanı sıra Brezilya, Şili, Bolivya, Kolombiya, Ekvador, Guyana, Paraguay, Surinam ve Uruguay'dan da bakanlar katıldı.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Arap-Latin Amerika zirvesi her üç yılda bir gerçekleştiriliyor.