ABD'de 1972 yılında hapiste çıkan bir isyan sırasında gardiyanı öldürdüğü gerekçesiyle 43 yıldır tecrit hücresinde tutulan Albert Woodfox'un serbest bırakılmasına karar verildi.

ABD'de ilk olarak silahlı soygun suçundan mahkum edilen Albert Woodfox isimli bir kişi, 18 Nisan 1972 yılında bulunduğu hapishanede çıkan isyan sırasında bir gardiyanın öldürülmesi nedeniyle Louisiana Eyalet Hapishanesindeki tecrit hücresinde alınmıştı. Woodfox, gardiyanı öldürmek suçlaması ile iki kez yargılanmış ancak her iki karar da bozulmuştu. Louisiana eyaletinde dün görülen davaya bakan Yargıç James Brady, 43 yıldır tecrit hücresinde tutulan Woodfox'un serbest bırakılması kararını verdi. Yargıç Brady, koşulsuz bir şekilde serbest bırakılması kararına vararak, savcıların 68 yaşındaki Albert Woodfox'u üçüncü kez yargılatmalarını yasakladı. Louisiana Eyaleti Başsavcılığı Sözcüsü kararın ardından yaptığı açıklamada, savcıların Woodfox'un hapishanede kalması ve yaptıklarının hesabını vermesi için temyiz başvurusunda bulunacaklarını ifade etti.

Albert Woodfox, geniş güvenlik önlemlerinin alındığı Louisiana Eyalet Hapishanesindeki tecrit hücresinde tutulan ve "Angola Üçlüsü olarak bilinen 3 mahkumdan 1'iydi. 3 mahkumun kaldıkları hapishanenin geçmişte köleleri çalıştığı Angola adlı çiftliğin yanında bulunması nedeniyle Angola Üçlüsü deniliyordu. Angola Üçlüsü'nün diğer mahkumları Robert King ve Herman Wallace sırasıyla 2001 ve 2003 yılında serbest bırakılmışlardı. Wallace yeni bir yargılama beklediği sürede hayatını kaybederken, King'in mahkumiyeti ise bozulmuştu.