G20 Dönem Başkanı sıfatıyla toplantılara katılacak olan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'na, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan ve pek çok iş adamı ile gazeteci de eşlik edecek.

Dünya Ekonomik Forumu'ndan yapılan açıklamaya göre, 21-24 Ocak'ta düzenlenecek 45. Davos toplantılarına 40'tan fazla devlet başkanı ve başbakan katılacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yanı sıra Forum'a katılacak liderler arasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İsviçre Konfederasyon Başkanı Simonetta Sommaruga, Çin Başbakanı Li Kıçiang, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi ve Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de yer alıyor. Toplantıda, Suriye hükümeti de temsil edilecek.

"Yeni Küresel Şartlar" konulu Davos toplantısında, 100 ülkeden 2 bin 500'den fazla katılımcı çeşitli konuları tartışacak.

Toplantıda, Ortadoğu'da ve Ukrayna'daki çatışmalar ve kriz ortamı da ele alınacak. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko da katılımcılar arasında yer alacak.

G20 Dönem Başkanı sıfatıyla toplantılara katılacak Davutoğlu, 21 Ocak'ta Dünya Ekonomik Forumu kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab'ın da katılacağı "Türkiye'nin G-20 Vizyonu" başlıklı oturumda ana konuşmacı olacak. Babacan da 23 Ocak'ta "Daha Zor Zamanlarda Büyüme" oturumunda konuşacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko "Ukrayna'nın Geleceği" başlıklı panelde, Ürdün Dışişleri Bakanı Nasır Cude ve IKBY Başkanı Barzani de "Irak ve Suriye" konulu oturumda konuşma yapacak.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun "İklim, Gelişim ve Büyüme Sorunlarıyla Mücadele" konulu oturumda, BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de "Açık Sınırlar" konulu oturumda konuşacak.

Son zamanlarda artış gösteren din düşmanlığı ve islamofobiyle ilgili 21 Ocak'ta "Din: Çatışmak için Bir Bahane" konulu oturum da düzenlenecek.

"Krizler ve İşbirliği", "Büyüme ve İstikrar", "Yenilikler ve Endüstri" ile "Toplum ve Güvenlik" toplantıları ana tartışma konularını oluşturacak. Bölgesel sorunlar, çatışmalar, finansal kriz, iklim değişikliği, Ebola salgını, ekonomik büyüme, güvenlik ve çevresel sorunlar ile dini hoşgörü gibi konular ise toplantıların ana eksenini oluşturacak.

Davos toplantıları, siyaset ve iş dünyası liderlerinin yanı sıra akademisyenler, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerini de ağırlıyor. 100 ülkeden 2 bin 500'den fazla katılımcının iştirak edeceği oturumlar 24 Ocak Cumartesi gününe kadar sürecek.

Başbakan Davutoğlu, 21-23 Ocak'taki Davos ziyareti kapsamında bazı devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra uluslararası iş çevreleri ve kanaat önderleriyle temaslarda bulunacak.

Davos'ta, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Borsa İstanbul'un tertiplediği toplantılara katılarak B20 gündemi ve ekonomideki gelişmelere dair konuşmalar yapması beklenen Davutoğlu, 23 Ocak günü Zürih'e geçerek İsviçre'de yaşayan Türk toplumunun temsilcileriyle bir araya geldikten sonra yurda dönecek.