Hırvatistan'da yaklaşık 7 ay önce kendilerine yeni haklar verilmesi için sokağa çıkan eski askerlerden oluşan grup, başkent Zagreb'deki Aziz Marko Kilisesi'ne kendilerini kapatarak, eylemlerini burada sürdürmeye başladı.

Savska Caddesi'nde 222 gün önce protesto gösterilerine başlayan eski askerler, Hırvatistan hükümet binasının da bulunduğu başkent Zagreb'deki Aziz Marko Meydanı'na geldi.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç'in kendilerini kabul etmesini isteyen gruba polis müdahale etti. Eylemciler bunun üzerine hükümet binası karşısındaki Aziz Marko Kilisesi'ne girdiler. Aziz Marko Kilisesi'nin etrafında geniş güvenlik önlemleri alınırken, kilisenin bulunduğu alana yalnızca mahalle sakinlerinin giriş ve çıkışına izin veriliyor. Kilise etrafından demir bariyerler konulurken, meydanda çok sayıda polis bulunuyor. Vatikan kurallarına göre polis, kilise içerisindekilere müdahalede bulunamıyor.

Eylemcilerin sözcüsü eski askerlerden Duro Glogoski, kilise kapısında basına yaptığı açıklamada, kilisede şu anda 130 eski askerin bulunduğunu ve korktuklarından dolayı burayı terk etmek istemediklerini söyledi. Kilisedeki grubun çoğunlukla savaşta yaralananlardan oluştuğuna dikkati çeken Glogoski, polisin kiliseye kimsenin girmesine izin vermediği için aç ve sussuz olduklarını ileri sürdü.

Glogoski, hükümet üyelerine çağrıda bulunarak, eski askerler ve ailelerinin haklarını tanıyacak yeni bir kanun çıkartılmasını istedi.

Bu arada, Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, yaşanan olaylara ilişkin düzenlediği basın toplantısında, eski askerlerle diyaloğa hazır olduğunu, ancak herhangi bir şantajı asla kabul etmeyeceğini söyledi.

Hırvat Demokrat Birliği'ni (HDZ) bu eylemlerin arkasında olmakla suçlayan Milanoviç, "Biz eski askerlerimizle ilgileniyoruz. Onların haklarına dokunulmadı ve hakları kısıtlanmadı. Bu zor ekonomik zamanında haklarını koruduk, bazıları daha iyi haklara sahip oldu" diye konuştu.

Hırvatistan Savaş Katılımcıları Bakanı Predrag Matiç, bugün kiliseye gelerek eski askerlerle görüştü. Yapılan görüşmenin ardından eski askerler ile polis arasında arbede yaşandı.

Eylemciler, eski askerler ve ailelerine bazı hakların verilmesi amacıyla 222 gün önce başkent Zagreb'te protesto gösterilerine başlamıştı.