Norveç'te 77 kişiyi öldüren Anders Behring Breivik'in ruh sağlığını korumak için yeterince çaba gösterilmediğine hükmeden mahkeme, özel hayatına saygı gösterilmediğine ilişkin şikayeti kabul etmedi.

Oslo bölge mahkemesi, Norveç'te 2011 yılında hükümet binalarına ve Utoya Adası'na düzenlediği saldırılarda 77 kişiyi katleden Breivik'in şikayetlerine ilişkin kararını açıkladı.

Mahkemenin kararında, yetkililerin mahkumun ruh sağlığını korumak için yeterince çaba göstermediği savunularak, 22 Temmuz 2011'de tutuklanan Breivik'in iki ayrı hapishanede izole edildiği kaydedildi.

Breivik'in cezaevi şartlarından şikayet ettiği itirazı ise "suçlarının ciddiyetine rağmen kendisine insanca muamele edildiği" belirtilerek reddedildi.

Breivik'in özel ve aile hayatına saygı gösterilmesi hakkının ihlal edildiğine ilişkin şikayeti de kabul edilmedi.

Kararda, 2011 saldırılarda 77 kişiyi öldüren Breivik'in cezaevi koşullarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni insanlık dışı ve aşağılayıcı muameleyi yasaklayan maddesini ihlal ettiği savunuldu.

Demokratik bir toplumda insanlık dışı ve onur kırıcı muamele edilmemesinin temel bir değer olduğu hatırlatılan kararda, bunun teröristler ve katiller için de geçerli olduğu kaydedildi.

Norveç'te 2011 yılında hükümet binalarına ve Utoya Adası'na düzenlediği saldırılarda 77 kişiyi katleden Anders Behring Breivik, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin iki hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle Norveç'ten şikayetçi olmuştu.

Anders Behring Breivik 2011 yılının Temmuz ayında başkent Oslo’da ve Norveç’e bağlı Utoya Adası'ndaki gençlik kampına düzenlediği terör saldırılarında 77 kişiyi öldürmüş, 242 kişiyi yaralamıştı.