BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Dünya Gıda Programı (PAM) ve BM Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu'nun (IFAD) yıllık raporunda, 2012-2014 döneminde 805 milyon kişinin kronik açlık çektiği belirtildi.

Raporda, bu sayının 2009-2011 döneminde 840 milyon olduğu kaydedildi.

Dünya genelinde 1990'ların başından bu yana açlık oranının yüzde 18,7'den yüzde 11,3'e düştüğü ifade edilen raporda, gelişmekte olan ülkelerde bu oranın yüzde 23,4'ten yüzde 13,5'e gerilediği vurgulandı.

Raporda, acil ve etkili önlemler alınması halinde BM'nin Binyıl Kalkınma Hedefleri'nden biri olan 2015'e kadar açlık çekenlerin sayısının yarıya indirilmesi amacına yaklaşılacağı vurgulandı.

FAO, PAM ve IFAD, gelişmekte olan 63 ülkede şimdiden hedefe ulaşıldığına ve 6 ülkenin de iyi yönde ilerlediğine dikkati çekti.

Ancak örgütler, kaydedilen gelişmelere rağmen yetersiz beslenenlerin sayısının halen "kabul edilemeyecek kadar" fazla olduğunu, 9 kişiden 1'inin aç kaldığını, küresel bağlamda açlığın azalmasının bölgeler arasındaki farklılıkların görülememesine yol açtığını belirtti.

GÜNEY ASYA'DAKİ GERİLEME YETERSİZ

Dünyadaki yetersiz beslenenlerin 3'te 2'sinin bulunduğu, en kalabalık kıta Asya'da gıda güvensizliğinin az da olsa gerilediğinin açıklandığı raporda, 1990'ların başından bu yana 217 milyon Asyalının "yetersiz beslenme durumundan çıktığı" vurgulandı.

Doğu ve Güneydoğu Asya'da hedefe ulaşıldığı ancak Güney Asya'da aç sayısındaki gerilemenin yetersiz olduğu belirtildi.

GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA EN FAZLA LATİN AMERİKA VE KARAYİPLER'DE GELİŞME KAYDEDİLDİ

Gıda güvenliği konusunda en fazla gelişmenin Latin Amerika ve Karayipler'de kaydedildiği, bu bölgelerde açların oranının 1990'dan bu yana 3'te 2 azaldığı açıklandı.

Brezilya ve Bolivya'daki gelişmelerin Afrika ülkeleri tarafından yakından izlendiği, bu iki ülkede gıda güvenliği konusunda sürdürülen mücadelenin hükümetlerin ana gündemine alındığı, yetkililerin tarım üretimini destekleyerek ve sosyal güvenliği sağlayarak büyük çaba gösterdiği örneği verildi.

YETERSİZ BESLENENLERİN EN FAZLA OLDUĞU BÖLGE SAHRAALTI AFRİKASI

Afrika'daki gelişmelerin büyük ölçüde yetersiz kaldığının belirtildiği raporda, özellikle SahraaltıAfrikası'nda yaklaşık 4 kişiden 1'inin halen aç olduğu vurgulandı.

Dünya genelinde yetersiz beslenenlerin en fazla olduğu SahraaltıAfrikası'ndaki Senegal'de birçok ailenin gıda yardımına ihtiyaç duyduğu ifade edildi.

Bu bölgedeki ülkelerin, yönetim sorunları, çatışmalar ve kuraklıklar nedeniyle kısır döngüden çıkamadığı belirtildi.     

Raporda, yine de 1990'ların başından bu yana SahraaltıAfrikası'nda yetersiz beslenenlerin oranının yüzde 33,3'ten yüzde 23,8'e gerilediği, birçok ülkede büyümenin ve siyasi çabaların meyvesini verdiği kaydedildi.

Kamerun, Angola ve Nijerya'nın gıda güvensizliğini büyük ölçüde azaltan ülkeler olduğunu ifade eden FAO, PAM ve IFAD, açlıkla mücadelenin siyasi çabalarla yakın bağlantısına dikkati çekerek Afrika ülkelerinin devlet başkanlarının haziranda açlığı 2015'e dek sona erdirme sözünün cesaret verdiğini vurguladı.