ABD Başkanı Barack Obama, 88 yılın ardından Küba'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olarak Küba'ya gitti.

Andrews Hava Kuvvetleri Üssü'nden kalkan Air Force One uçağı, yaklaşık üç saatlik yolculuğun ardından Obama ve ailesini başkent Havana'ya ulaştırdı.

88 yılın ardından Küba'yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olan Obama, kırmızı halıyla karşılandı.

Obama, öncelikle 50 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla yeniden açılan ABD Büyükelçiliği çalışanlarıyla buluştu.

Kötü hava şartları nedeniyle Büyükelçilik binası yerine Havana Oteli'nde gerçekleşen görüşmede Başkan Obama, Büyükelçilik görevlilerine yaptığı konuşmada, ziyaretini "Tarihi bir an" olarak değerlendirerek, "Küba halkıyla direkt irtibat halinde olmak tarihi bir fırsattır." ifadelerini kullandı.

Barack Obama, kendisinden önce görevdeyken Küba'yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge'ın ziyaretine de atıfta bulunarak, "O, savaş gemileriyle buraya geldiği zaman yolculuğu 3 gün sürmüştü, fakat bizim için sadece 3 saat sürdü." diye konuştu.

Obama ailesinin ziyaret ettiği ikinci durağı ise yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen "eski Havana" gezisi oldu. Burada Havana'nın tarihi sokaklarına uğrayan Obama ve beraberindekiler, ayrıca Havana Katedrali'ni de ziyaret etti.

Amerikalı diplomatların Küba sokaklarını ziyaret edişini Amerikan haber ajansı AP'ye değerlendiren Küba'nın ABD ile İlişkiler Başkan Yardımcısı Gustavo Machin, "Küba halkının Kuzey Amerika kültürü ile lanetleneceğini düşünmüyorum. ABD ile ilişkiler bizi korkutmuyor." dedi.

Obama'nın Havana'da Küba Devlet Başkanı Raul Castro tarafından karşılanmaması ise ABD basınında geniş yer buldu.

Cumhuriyetçi Parti'nin en güçlü Başkan aday adayı Donald Trump, sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajda, Castro'nun Obama'yı ciddiye almadığını savundu.

ABD medyasında yer alan bilgilere göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik danışmanlarından Ben Rhodes, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Castro'nun karşılayanlar arasında olmamasından dolayı gücenmediklerini dile getirerek, "Karşılama tasarlanmamıştı ve üzerinde tartışılmamıştı." şeklinde konuştu.

Başkan Obama'nın ziyaret planlamasında Castro ile yapılacak görüşme ise pazartesi günü. Devrim Sarayı'nda akşam yemeği eşliğinde gerçekleşecek görüşmede, "girişimcilik" konulu bir etkinlik de olacak.

Barack Obama, salı günü de Küba halkına sesleneceği bir konuşma yapacak ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelecek.

Obama ailesi daha sonra Küba Milli Beyzbol Takımı ile Tampa Bay Rays takımı arasındaki gösteri maçını izleyecek. ABD Başkanı Obama, aynı gün Arjantin'e gitmek üzere ülkeden ayrılacak.

Barack Obama, geçen hafta yaptığı açıklamada, Küba ziyaretinin bu ülkeyle diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesine katkı sağlayacağını belirterek, "Yaklaşık 90 yıl sonra gelecek hafta bir savaş gemisi eşlik etmeden Küba’yı ziyaret eden ilk ABD Başkanı olmayı sabırsızlıkla bekliyorum." ifadesini kullanmıştı.

Küba'da Obama'nın ziyaretinden sonra bir ilk daha yaşanacak. Ünlü İngiliz rock grubu Rolling Stones, başkent Havana'da ücretsiz bir konser verecek. 25 Mart'taki dostluk konseri, Küba'da bir İngiliz rock grubunun ilk açık hava performansı olacak.