Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, Debaltseve'deki çatışmalarda Rusya yanlısı ayrılıkçılarla çatışmaya giren 90 Ukrayna askerinin esir düştüğü, ayrıca 82 askerinden de haber alınamadığı belirtildi.

Kaybolan askerlerin kimliğinin tespit edilmesi için çalışmaların sürdüğü kaydedilen açıklamada, bu çerçevede ateşkesi izleyen AGİT Özel Gözlem Misyonundan da yardım istendiği vurgulandı. Açıklamada, ayrıca Ukrayna askerlerinin Debaltseve'den çıkarken birçok ayrılıkçıyı da rehin aldığı ifade edildi.

Doğudaki ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı" yetkilisi Eduard Basurin de Debaltseve'de 300 civarında Ukrayna askerinin rehin alındığını ileri sürerek, tüm rehineleri karşılıklı değiştirmeye hazır olduklarını belirtti.

Ayrılıkçıların Üçlü Temas Grubu'ndaki temsilcisi Denis Puşilin ise "Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin" AGİT gözlemcilerinin Debaltseve'ye girmesi için erişim sağlamaya hazır olduğunu belirterek, "Debaltseve ve etrafındaki bölgelerde istikrarın sağlanmasından dolayı, AGİT gözlemcilerinin bu bölgelerde çalışması için güvenliğini temin etmeye hazırız" ifadesini kullandı.

Ayrılıkçıların elindeki Donetsk ve Luhansk arasında köprü işlevi görmesi nedeniyle bölgede stratejik öneme sahip Debaltseve, Ukrayna ordusunun kontrolündeki batıya uzanan karayolu ve demiryollarının üzerinde yer alıyor.