Nazi telsizcisi 91 yaşındaki bir kadın, 260 bin Yahudi'nin öldürülmesine yardımcı olmaktan yargılanacak.

Alman vatandaşı kadının, 1944 yılı nisan ile temmuz ayları arasında Ausschwitz Toplama Kampı'nda kumandanlık telsizcisi olarak çalıştığı saptandı. Bu güne kadar hiç göze batmadan Schleswig-Holsteim Eyaleti'nde yaşayan kadının, iddialarla ilgili olarak ifade vermeyi reddettiği öğrenildi.

Almanya'nın Schleswig-Holstein Eyaleti Başsavcısı Heinz Döllel kadınla ilgili yeterli kanıtlar bulunduğunu açıkladı. Başsavcı, eldeki delillerin incelendiğini ve mahkemenin başlamasının önümüzdeki yıla kadar sürebileceğini bildirdi. Dava, Kiel Eyalet Mahkemesi'nde açıldı. Davanın ilginç yanı sıra, kadının toplama kampında çalıştığı, muhtemel suçun işlendiği yıllarda henüz reşit olmaması nedeniyle olaya Gençlik Mahkemesi'ni bakabilecek olması.

Bu durumda kadın gençlik mahkemesinde yargılanırsa en fazla on yıl hapis cezası, yetişkinlere uygulanan ceza yasalarıyla yargılanırsa, en az üç yıl hapis cezası alabilecek. Davanın yasal süreç şeklini, Eyalet Adalet İdaresi Nasyonal Sosyalist Suçları Aydınlatma Merkezi inceleyip, karar verecek. Adı gizli tutulan kadının davası, Kiel Çocuk Mahkemesi'nde görülecek.

Kararın önümüzdeki yıl içerisinde çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde, Lüneburg'ta görülen bir davada, Auschwitz muhasebecisi olarak anılan 94 yaşındaki Oskar Gröning, Auschwitz ölüm kampında Yahudilerin öldürülmesine katkı sağladığı gerekçesiyle 4 yıl ceza almıştı. Gröning, mahkemede kampa gelenlerin kayıtlarını tuttuğunu ve değerli ve eşyalarını alarak Berlin'e gönderdiğini itiraf etmişti.