Avrupa Komisyonu, göçmen kriziyle mücadele edebilmek amacıyla Ortadoğu ve Afrika'daki bazı ülkelere yönelik işbirliği planı hazırladı.

Strasbourg’da dün Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’na hitap eden Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, göçmen krizi konusunda komisyonun hazırladığı çözüm önerilerini paylaştı.

Timmermans, Türkiye ile varılan anlaşmanın önemli sonuçları olduğunun altını çizerek, anlaşma ile AB’ye gelen göçmen sayısında büyük düşüş yaşandığını söyledi.

Ege Denizi’nde ölümlerin azaldığını belirten Timmermans, Akdeniz’de de acil önlem alınması gerektiğini kaydetti. Timmermans, bu noktada yeni işbirliği anlaşmalarının yapılması, göçmenlerin geldikleri ülkelere yönelik destek ve dayanışma adımlarının atılması ve yasa dışı göçmen akınına "dur" dedikten sonra yasal göç hattının oluşturulması gerektiğini bildirdi.

Mogherini de göçmen sorununa çözüm getirmek amacıyla AB olarak iç ve dışa yönelik stratejik planlar hazırladıklarını ifade ederek, "Akdeniz’de on binlerce kişinin hayatını kurtardık fakat çölde, Akdeniz’e ulaşamadan hayatını kaybeden yüz binlerce insan var. Bu insanların Akdeniz’de yok olmasının önüne geçmeliyiz." şeklinde konuştu.

Afrika’ya destek aşamasından yatırım aşamasına geçilmesi gerektiğinin altını çizen Mogherini, komisyon olarak yeni ülkelerle işbirliği planları hazırladıklarını açıkladı.

Avrupa Komisyonunun bugün açıkladığı yeni işbirliği planına göre, Afrika Güven Fonu’na 1 milyar Euro aktarılacak, bunun 500 milyonu üye ülkelerden talep edildi.

Bunun yanında Ürdün, Lübnan, Nijer, Nijerya, Tunus, Libya, Somali, Senegal, Mali ve Etiyopya gibi ülkelerle yeni işbirlikleri yapılacak. 2020 yılına kadar daha önce gelişmeye ayrılan fonlardan toplamda 8 milyar Euroluk bir kaynak, bu adı geçen ülkelere aktarılacak.

Plana göre, uzun dönemde kamu ve özel fonlardan 62 milyar Euro değerinde kaynağın yaratılması hedefleniyor.

Ayrıca komisyonun planına göre, 2020 yılına kadar bütçeden 3,1 milyar Euroluk yatırım fonu oluşturulacak. Kamu ve özel sektörün de katılımıyla bu rakamın 31 milyar Euroya çıkarılması hedefleniyor.