Bulgaristan'ı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı ve İstihdam, Büyüme, Yatırım ve Rekabetçilikten Sorumlu AB Komiseri Jyrki Katainen, "Avrupa'da yatırım yetersizliği yüzünden gelecekte iyi bir ekonomik gelişimi bekleyemeyiz" dedi.

Başbakan Boyko Borisov, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ile görüşen Katainen, Sofya'daki Avrupa Evi'nde düzenlenen konferansta AB'nin Juncker Yatırım Planı'nı tanıttı.

Başbakan Borisov ile birlikte düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Katainen, AB'nin "zor bir ekonomik dönemden geçtiğini" belirterek, "Bizlere büyük sıkıntı veren bu dönem sonrası yatırım yetersizliği ile baş başa kaldık. Özel sektörün paraları reel ekonomiye anlamlı yatırımlara dönüşmüyor. Nakit kıtlığı nedeniyle yatırımların teşviki zorunludur" diye konuştu.

"Avrupa Stratejik Yatırımlar Fonu", "Şeffaf Projeler Dizimi" ve "İç Pazarın Genişletilmesi" olmak üzere üç bölümden oluşan "Juncker Planı"nı anlatan Katainen, iç pazarın gelişiminin bu planın en önemli parçası olduğunu vurguladı.

Katainen, dijital dünya, enerji ve banka sektörlerini örnek göstererek, "Artık düzgün tasarlanıp biçimlendirilmiş, güvenilir projeler bulmak çok zor. O nedenle, şeffaf projeler dizimi oluşturarak, özel sektörün önünde, yatırımlarını yönlendirmek üzere seçim yapma olanakları sunmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

BULGARİSTAN'DAKİ YOLSUZLUKLA MÜCADELE

İç güvenlik, yolsuzlukla mücadele ve adalet sistemindeki derin sorunları nedeniyle AB'nin sürekli eleştirdiği Bulgaristan'da bu konulara artık "gerekli önemin verilmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu" ifade eden Katainen, "Özel sektörde iyi gelişmelerin olması için, yatırımların gelmesi için iklimin düzeltilmesi şart" dedi.

Jyrki Katainen, Bulgaristan'daki eğitim konusuna önem verilmesi gerektiğini, ülkenin enerji güvenliğinin de dikkate alınmasının şart olduğunu ifade etti. Nüfusu 7 milyon olan Bulgaristan'da nüfusun yaşlandığına işaret eden Katainen, "Yatırımları karşılayacak, onları kaldıracak bir işgücünün olması gerekiyor" diye konuştu.