Avrupa Birliği (AB) Konseyi, üye ülkeler arasında savunma alanında iş birliğini daimi hale getirmeyi öngören Yapılandırılmış Daimi İşbirliğinin (PESCO) kurulması kararını onayladı.

AB Konseyiden yapılan yazılı açıklamada, 25 üye ülkenin PESCO'ya katılma niyetini beyan eden ortak bildiriye imza atmasının ardından kararın resmi olarak onaylandığı kaydedildi. 

Açıklamada, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İrlanda ve Portekiz'in PESCO'ya katılma kararı aldığı duyuruldu. 

PESCO'ya bu etapta katılmayan ülkeler İngiltere, Malta ve Danimarka olarak sıralanıyor.

PESCO'nun üye ülkeler arasında güvenlik iş birliğini artırmaya imkan sağlayacağı belirtilen açıklamada, bu vesileyle üye ülkelerin birlikte savunma kabiliyetlerini geliştirebileceği, ortak projelere yatırım yapabileceği ve silahlı kuvvetlerinin harekata hazırlık durumunu güçlendirebileceği bildirildi. 

İLK ETAPTA 17 PROJE

Açıklamada, PESCO'ya katılan ülkelerin ilk etapta 17 projeye imza attığı, bu projelerin eğitim, kabiliyet gelişimi ve savunma alanında harekat hazırlık durumunun güçlendirilmesine yönelik olduğu kaydedildi.

Açıklamada, projelerin resmi olarak 2018 başında onaylanacağı, projeler için idari kuralların belirleneceği ve projelere katılmak isteyen üçüncü ülkelere ilişkin genel koşulların tespit edileceği ifade edildi.