Lüksemburg Maliye Bakanı ve AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Konseyi (ECOFIN) Başkanı Pierre Gramegna, "AB Maliye Bakanları, sığınmacıların maliyetinin AB bütçe kuralları dışında tutulmasını ve bunların ülke ekonomilerinin kamu açığında hesaba katılmamasını istedi" dedi.

Lüksemburg'da yapılan ECOFIN toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Gramegna, buluşmada, iklim değişikliği, vergilendirme ve sığınmacı konularının konuşulduğunu belirtti.

Gramegna, bakanların, AB Komisyonu'ndan ülkelerin milli bütçeleri için sığınmacı krizinin "olağanüstü durum" olup olmadığını değerlendirmesini istediklerine işaret ederek, AB Maliye Bakanları'nın, sığınmacıların maliyetinin AB bütçe kuralları dışında tutulmasını ve bunların ülke ekonomilerinin kamu açığında hesaba katılmamasını istediğini söyledi.

Sığınmacılar konusunun kısa vadede çözülemeyeceğine işaret eden Gramegna, "Sığınmacı meselesiyle ilgili eğitim, iş ve güvenlik konuları var. Bunların ülke bütçelerine etkileri var. Komisyondan sığınmacı krizinin ekonomik ve finansal etkilerinin değerlendirildiği bir çalışma yapmasını istedik.

Ayrıca, bu krizinin olağanüstü durum olarak kabul edilip edilemeyeceğini sorduk" diye konuştu.

Gramegna, sığınmacılara harcanan kaynağın bütçe dışında tutulmasına ilişkin, Almanya, Avusturya ve Finlandiya gibi katı bütçe kuralları uygulayan ülkelerden destek gördüğünü söyledi.

"İKLİM DEĞİŞİMİ, GELECEKTE BÜYÜK NÜFUS GÖÇLERİNE NEDEN OLACAK"

Toplantıda, AB'nin iklim değişikliği konusunda yapacaklarını ve bunun finansal boyutunun değerlendirildiğini kaydeden Gramegna, "İklim değişimi, gelecekte büyük nüfus göçlerine neden olacak" dedi.

Gramegna, vergilendirme alanında AB'de ortak bir bakış olduğuna dikkati çekerek, "AB'de sınır ötesi çalışan şirketlere, düşük vergi veya sıfır vergi uygulanması kabul edilemez. Çok uluslu şirketlerin vergi vermemesinin önüne geçilmeli. Biz, etkili vergilendirmeden yanayız" değerlendirmesinde bulundu.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Pierre Moscovici de, Komisyon'un Avrupa'daki sığınmacı krizinin etkilerine ilişkin talep edilen ekonomik analizi yakın zamanda yapacağını söyledi.

Vergilendirmeyle ilgili de Moscovici, "Toplantıda, AB'de gelir elde eden şirketlerin, adil bir biçimde vergilerini ödemeleri gerektiğini görüştük. Etkili vergilendirme konuşuldu. Bazı çok uluslu şirketler Avrupa'daki gelirlerinden az ya da hiç vergi ödemiyorlar. Bu kabul edilemez. Ticari aktivitenin olduğu yerde vergi tahsili sağlanmalı" dedi.

"AB'DE, ETKİLİ VERGİLENDİRMENİN NASIL SAĞLANACAĞI KONUSUNDA BİR FİKİR BİRLİKTELİĞİ YOK"

Moscovici, AB'de otomatik vergi bilgi paylaşımının hemen kabul edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Bu alanda anlaşma sağlamalıyız. AB'de, etkili vergilendirmenin nasıl sağlanacağı konusunda bir fikir birlikteliği yok" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın sığınmacı kriziyle ilgili de Moscovici, "Bu bir Avrupa krizi. Sığınmacılar yaşam mücadelesi veriyor. Bizde, milli bir yanıt değil, Schengen'e zarar veren bir yanıt değil, insani bir yanıt vermeliyiz" diye konuştu.

YUNANİSTAN'A GELEN SIĞINMACI SAYISINDA, ÖNCEKİ YILA ORANLA ÜÇ KAT ARTIŞ OLDU

Bu arada Avrupa ülkelerine ulaşmak için birçok zorluğu göze alıp yola çıkan sığınmacılar, Yunan adalarına gelmeye devam ediyor.

Sadece bu ay Midilli adasına günde yaklaşık 2 bin sığınmacının geldiği belirtiliyor.

Ortalama 40 kişilik gruplar halinde şişme botlarla yola çıkan sığınmacılar adaya ayak bastıklarında büyük mutluluk yaşıyor.

İlk olarak gönüllüler tarafından karşılanan sığınmacıların su ve yiyecek gibi ihtiyaçları karşılanıyor, ardından da başka bir uzun yolculuk sığınmacıları bekliyor.

Kayıt altında olmadıkları için otobüs veya taksiye binemeyen sığınmacılar, kendilerini ana karaya götürecek gemilerin hareket ettiği limana ulaşmak için 65 kilometre yürümek zorunda kalıyor.

Limanda, işlemlerinin tamamlanmasının ardından Yunan devletinin adalardaki yoğunluğunu hafifletmek için kiraladığı gemilere yerleştirilen sığınmacılar, Atina'nın Pire Limanı'na doğru hareket ediyor.

Sığınmacılar buradan önce Selanik'e, daha sonra da Balkanlar üzerinden Avrupa ülkelerine ulaşmayı hedefliyor.

Yunan makamlarınca yapılan açıklamalarda, Yunanistan'a gelen sığınmacı sayısının önceki yıla oranla üç kat arttığı belirtiliyor.

Öte yandan Uluslararası Göç Örgütünce (IOM), yıl başından bu yana 309 bin 356 sığınmacının Yunanistan üzerinden Avrupa'ya geçtiği açıklandı.