AB ile Türkiye arasında vize serbestisi konusunda yaşanan anlaşmazlık Atina’da derin endişeye neden olurken, Yunan hükümeti muhtemel bir sığınmacı akınına karşı acil eylem planı hazırlıyor.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, çok sayıda sığınmacının bulunduğu Yunan adalarındaki son durumu ve AB ile Türkiye arasında süren anlaşmazlık nedeniyle yaşanabilecek yeni bir hareketliliği değerlendirmek üzere yaz tatilini yarıda keserek Atina’ya döndü.

Hükümet üyeleriyle art arda toplantılar gerçekleştiren Çipras’ın, önümüzdeki günlerde sığınmacı kriziyle ilgili Avrupalı mevkidaşlarıyla temaslarda bulunacağı bildirildi.

Bu çerçevede Çipras’ın, Göç Politikalarından Sorumlu Bakan Vekili Yannis Muzalas ve Mülteci Krizi İdaresini Koordine Kurumu Başkanı ve Savunma Bakanı Vekili Dimitris Viças’a sığınmacı akınının durdurulmasına yönelik öncelikli olarak AB ülkelerini muhatap alan bir acil eylem planı hazırlaması yönünde talimat verdiği belirtildi.

Öte yandan, AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu Yunan üyesi  Dimitris Avramopulos’un, Türkiye ve AB arasındaki anlaşmazlığın aşılması için önümüzdeki günlerde Ankara'yı ziyaret etmesi bekleniyor.

Yunan hükümet yetkilileri, Yunan adalarına yasa dışı geçişlerde son günlerde sınırlı artış görüldüğünü ve şimdilik durumun kontrol altında olduğunu belirtiyor.