Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye’nin üyelik sürecini canlandırma, sığınmacı krizinde işbirliğini güçlendirme konularında anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Tusk, Brüksel’deki Türkiye-AB Zirvesi'nin ardından AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Büyüklüklerine bakılmaksızın tüm AB ülkelerinin, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) hassasiyetlerini de dikkate alan dengeli bir öneri temelinde anlaşma sağladıklarını belirten Tusk, “Türkiye’nin katılım müzakerelerinde 33 nolu faslın, Hollanda’nın dönem başkanlığı sırasında açılması konusunda anlaşmaya vardık. Bu, AB Komisyonu’nun nisan ayında sunacağı öneri temelinde yapılacak” dedi.

Türkiye ile vardıkları anlaşmanın, kaçak göçmenlerin Türkiye üzerinde Avrupa’ya geçişlerine de son vermeyi amaçladığını vurgulayan Tusk, 20 Mart’tan sonra Türkiye üzerinden Ege adalarına giden tüm sığınmacıların Ankara tarafından geri alınacağını kaydetti.

Kaçak göçle mücadelede uluslararası hukuk ve insan haklarına riayet edileceğini, Birleşmiş Milletler kurumlarını işbirliğine davet edeceklerini vurgulayan AB Konseyi Başkanı, “Sizi temin etmek isterim ki, Avrupa’ya gelen her bir sığınmacının durumu bireysel olarak değerlendirilecek. Anlaşmamız, tüm AB yasaları ve uluslararası hukukla uyum içerisindedir” şeklinde konuştu.

Tusk, anlaşmanın Ege adalarına gelen sığınmacıların toplu şekilde sınır dışı edilmelerini dışlamakta olduğunu vurguladı.

AB Konseyi Başkanı, Türkiye ile anlaşmanın, mülteci krizinde çözümün unsurlarından biri olduğunu, ancak bunun sorunu çözmede tek başına yeterli olmayacağını kaydetti.

Tusk, “Yapmamız gerekenler arasında AB’nin dış sınırlarını güçlendirmemiz, Batı Balkan yolunu kapalı tutmamız, Schengen’e geri dönmemiz de bulunuyor” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile anlaşmaya varılmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Juncker, “Son aylarda, günlerde ve saatlerde, Türk dostlarımızla yoğun müzakereler yürüttük. Bu görüşmelerimiz zorluydu ancak dürüst bir şekilde yürütüldü” ifadelerini kullandı.

Mülteci kriziyle birlikte Avrupa’nın devasa bir sınavla karşı karşıya olduğunu belirten Juncker, son haftalarda daha büyük zorluk yaşayan Yunanistan’a mali desteği arttıracaklarını, sığınmacılar ve sınır güvenliği konularında ayrıca personel desteği vereceklerini sözlerine ekledi.