Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, AB-Türkiye Zirvesi'nde Türk tarafının gündeme getirdiği öneriler paketinin AB ülkeleri tarafından olumlu bulunduğunu ve değerlendirmelerin sürdüğünü belirterek, “Ortak hedefimiz, gelecek hafta perşembe, cuma günlerinde yapılacak AB zirvesinde somut kararlara ulaşmak, bunun için çaba göstereceğiz” dedi.

Seibert, Federal Basın Merkezi’nde düzenlenen olağan basın toplantısında, sığınmacı krizi ve Türkiye ile işbirliği konularında soruları yanıtladı.

Brüksel’de 7 Mart’ta yapılan AB-Türkiye Zirvesi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından, sığınmacı sorunu, Türkiye’nin AB süreci ve vize muafiyeti konusunda gündeme getirilen önerilerin büyük memnuniyetle karşılandığını belirten Seibert, “Öneriler paketindeki çeşitli unsurlar ayrıntılar bir şekilde incelenecek, hedeflenen bunun 17-18 Mart’ta yapılacak AB zirvesinde karara bağlanması” dedi.

Önerilerin tüm hukuki yönlerinin de değerlendirilmekte olduğunu kaydeden Seibert, “Gelecek günlerde yapılacak görüşmeler ve müzakereler hakkında şimdiden bir şey söylemek istemiyorum. Ortak hedefimiz, gelecek hafta perşembe, cuma günlerinde yapılacak AB zirvesinde somut kararlara ulaşmak, bunun için çaba göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

AB ile Türkiye arasındaki işbirliğinin, Ege’deki insan kaçakçılığına son vermeyi amaçladığını, bunu başarıp sığınmacıların bir bölümünü yasal yollarla Avrupa ülkelerine kabul etmek üzerinde çalıştıklarını dile getiren Seibert, “Belirlenecek kontenjanlar dahilinde Türkiye’den sığınmacıların yasal yollarla AB’ye gelebilmeleri, onları kabul etmek isteyen AB ülkelerine dağıtılmaları öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Göçmen kaçakçılığı ile mücadelede Türkiye ile Yunanistan arasında yakın işbirliğinin önemine dikkati çeken Seibert, Türk ve Yunan hükümetleri arasında 8 Mart’ta İzmir’de yapılan görüşmeleri de büyük memnuniyetle karşıladıklarını vurguladı.

Basın toplantısında sorular üzerine, Türkiye’nin en geç haziranda AB ülkelerine vizesiz seyahatin başlaması yönündeki talebini de değerlendiren Seibert, AB ile Türkiye arasında geçen yıl uzlaşmaya varılan ortak eylem planında, koşulların karşılanması durumunda vize serbestisinin sonbaharda başlamasının öngörüldüğünü, yeni önerilerde ise bunun öne çekildiğini hatırlattı.

Türkiye’nin AB adayı bir ülke olduğunu, bugüne kadar tüm aday ülkelerin vize serbestliği elde ettiklerini kaydeden Seibert, “Türkiye’nin vize serbestliği için karşılaması gereken kriterleri karşılayıp karşılamadığının daha hızlı bir şekilde incelenmesi söz konusu” dedi.

Sözcü, vize serbestliği için Türkiye’nin bu kriterleri karşılaması gerektiğini vurguladı.