Avrupa Birliği'nin (AB) üst düzey yetkilileri çeşitli temaslarda bulunmak üzere önümüzdeki hafta Türkiye'ye gidecek.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Basın Sözcüsü Margaritis Schinas, AB Komisyonu'nun Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn'ın 10 Kasım Salı günü Ankara'ya gideceğini söyledi.

Schinas, Ankara'daki temaslarında AB ile Türkiye'den yetkililerin Avrupa'daki sığınmacı krizi için çalıştıkları "AB-Türkiye Ortak Eylem Planı"nı görüşeceklerini belirtti.

Öte yandan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, AB Dış İlişkileri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici de 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilecek G20 zirvesi için Türkiye'ye gidecek.

SIĞINMACI KRİZİ VE FASILLARIN AÇILMASI TARTIŞMALARI

AB, sığınmacı krizine çözüm bulma çabaları çerçevesinde Türk tarafıyla temaslara hız verirken, AB liderleri, 15 Ekim'de düzenlenen zirvede sığınmacı krizinin çözümüne yardım etmesi karşılığında, Türkiye ile vizelerin kaldırılması sürecinin hızlandırılması ve yeni fasıllar açılarak katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılması yönünde irade beyanı ortaya koyan AB Türkiye Ortak Eylem Planı'nı kabul etmişti.

Türkiye ile görüşmeler halen sürerken, 2017 yılına kadar Avrupa'ya 3 milyon sığınmacı geleceği tahmininde bulunan AB, krizin çözümünde Ankara ile işbirliğinin hayati olduğunu belirtiyor.

Ayrıca, Brüksel'de Avrupa Birliği tarafından her yıl hazırlanan Türkiye İlerleme Raporu'nun ise bir kaç güne kadar açıklanması bekleniyor.