Avrupa Birliği (AB) ile ABD, her iki tarafın güvenlik birimleri arasında terörizm ve suçla mücadele kapsamında paylaşılacak kişisel verilerin daha iyi korunmasına yönelik anlaşmaya vardı.

AB Dönem Başkanı Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen törende söz konusu anlaşmaya ABD Adalet Bakanı Loretta Lynch, AB Komisyonu Adalet ve Tüketici Haklarından Sorumlu Üyesi Vera Jourova ile Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Ard van der Steur imza attı.

Terörizm ve suçla mücadele çerçevesinde hazırlanan anlaşmaya göre, ABD ile AB arasında, suçluların tespiti, suçun önlenmesi ve bu çerçevede soruşturma açılabilmesi için bireysel veriler paylaşılabilecek.

Her iki tarafın adli ve güvenlik birimleri arasında yapılacak kişisel veri paylaşımlarında yüksek koruma standardı uygulanacak. Belirli bir süre saklanacak olan söz konusu veriler amacı dışında kullanılamayacak.

Anlaşma, AB vatandaşlarına bireysel yargılamalarda ABD vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olma imkânı da sunuyor.

Söz konusu anlaşmanın terörizm ve suçla mücadelede AB ve ABD güvenlik birimleri arasındaki işbirliğini artıracağını belirten Ard van der Steur, kişisel verilerin paylaşımında temel haklara saygının gözetileceğini ifade etti.