ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkesi ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerinin liderlerini bir araya getiren zirve başladı.

ABD’nin önemli diplomatik girişimlerinin ana mekanlarından olan California eyaletindeki Sunnyland’de yapılan zirvede Obama, konuk ülkelerin liderlerini kapıda karşıladı. İlk oturumun açılışında konuşan Obama, zirvenin ilk olması açısından “tarihi” önemi taşıdığını vurguladı.Obama, görevi süresince ASEAN bölgesini 7 kez ziyaret ettiği bilgisini vererek, başkanlığının ilk yıllarında da ülkesinin Asya-Pasifik bölgesinde geleceğe dönük rol oynayacak politikalar çizdiğini anlattı.

Obama, “Dolayısıyla ASEAN’ın 10 lideriyle bir araya gelen ilk ABD Başkanı olmaktan gurur duyuyorum” dedi.Zirveyi ABD ile ASEAN ülkeleri arasında “güçlü ve kalıcı ortaklığın” göstergesi olarak tanımlayan Obama, birlik ülkelerinin her zaman kendisine “olağanüstü misafirperverlik” gösterdiğini söyledi. Obama, toplantıyı havaların oldukça soğuk olduğu başkent Washington’da yapmak istemediğini belirterek, “Orası soğuk, kar yağıyor. Sıcak Sunnyland’e hoş geldiniz” dedi.Obama, ülkesi ile ASEAN arasındaki işbirliğinin her geçen gün güçlendiğine vurgu yaparak, üye ülkelerin hepsinin fayda sağlayacağı “stratejik ortaklık” oluşturduklarını kaydetti.ABD-ASEAN ortaklığının güçlenmesi için taahhütleri için liderlere teşekkür eden Obama, başkanlığa gelmesinin ardından ülkesi ile birlik arasındaki ticaret hacminin yüzde 55 artış gösterdiği bilgisini paylaştı. Obama, ASEAN’ın ülkesinin en büyük 4’üncü ticaret ortağı olduğunu söyledi. Obama, “İnsanlarımız için iş ve fırsat sunan ticari ve ekonomik ortaklığımızı artırmaya devam edebiliriz” dedi.

ASEAN’ın bölgenin barış ve güvenliğinin “merkezinde” yer aldığına işaret eden Obama, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortak zorluklarımıza karşı güvenlik alanındaki işbirliğimizi sürdürebiliriz. Son yıllarda ABD, yasal ticareti korumak ve insani krizlere yanıt vermeye dönük ortak kapasitelerimizi geliştirerek bölgedeki müttefik ve ortaklarımızın deniz güvenliğine ilişkin yardımlarını arttırdı. Seyrüsefer özgürlüğünün de aralarında bulunduğu uluslararası kural ve normlara uygun olarak gerçek vizyonumuzu ilerletebiliriz.

ASEAN, 8 Ağustos 1967’de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur’un katılımıyla kuruldu. Brunei’nin 1984’te, Vietnam’ın 1995’te, Laos ve Myanmar’ın 1997’de ve Kamboçya’nın da 1999’da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10’a yükseldi. Yaklaşık 620 milyon nüfusa sahip ASEAN bölgesi 4,5 milyon kilometre kareye yayılıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.ASEAN, 2,6 trilyon dolarlık ekonomik hacmiyle dikkati çekiyor.