Çin Halk Cumhuriyeti'nin Güney Çin Denizi'nde yapay adalar oluşturma kararından sonra ABD, Avustralya ve Japonya'nın temmuz ayında ortak tatbikat yapacağı açıklandı.

"Tılsım Kılıcı" adı verilen geniş çaplı tatbikata ABD ve Avustralya'dan 30 bin asker katılacak. Japonya ise tatbikatta kara savunma güçlerinden oluşan 40 askeri personel ile yer alacak.

ABD ve Avustralya'dan tatbikata 30 bin askerin katılmasını değerlendiren askeri uzmanlar, yüksek sayının ABD'nin bölgedeki müttefikleri arasında işbirliğinin artmasına verdiği önemi gösterdiği belirtildi.

Avustralya'nın çeşitli bölgelerinde yapılacak "Tılsım Kılıcı" tatbikatı, deniz operasyonları, amfibi iniş, özel kuvvetlerin taktik operasyonları ve kentsel savaş uygulamalarından oluşacak. ABD, bölgede geçen temmuzda Hindistan ve Japonya'nın da katılımıyla bir hafta süren ortak tatbikat düzenlemişti.

ÇİN TATBİKATTAN ENDİŞE DUYMUYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, olağan basın toplantısında tatbikat ile ilgili soruyu cevapladı. Tatbikattan endişe duymadıklarını belirten Hua, "Biz tüm bölge ülkeleri arasında karşılıklı güven ve işbirliğinin artırılmasını için ilgili ülkelerin aktif ve yapıcı rol almaları gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Ancak Çin Halk Cumhuriyeti, son dönemde ilk uçak gemisi ve çok sayıda denizaltı ile donanmasını takviye etmiş ve donanmanın artık ülke karasuları yerine uluslararası sularda bulunacağını açıklamıştı.

Ortak tatbikata katılacak üç ülke de Güney Çin Denizi'nde yer alan hava ve deniz nakliye koridorundaki geçişlerin, Çin tarafından koridora yapılacak yedi yapay adadan sonra kısıtlanacağı endişesini taşıyor.

Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümünde hak iddia ediyor ancak aynı deniz üzerinde bölge ülkeleri Filipinler, Malezya, Vietnam, Tayvan ve Brunei de benzer iddialarda bulunuyor.