ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, HDP'li milletvekili Leyla Zana'nın yeminine ilişkin tam olarak duymadan bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, her Parlamento'nun kuralları olduğunu söyledi.

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass, milletvekillerin yemin töreni için geldiği TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı. Bass, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin "Türkiye ile operasyona başlıyoruz" sözlerine ilişkin olarak, "Uzun süredir Türkiye gibi DAEŞ'in varlığından biz de endişeliyiz. Konu Türk sınırının bir bölümünün korunması ve Türkiye sınırından Suriye'ye geçecek insan, silah ve ekipmana karşı avantaj sağlayacak. DAEŞ'i sınırdan uzaklaştırmak için nasıl çalışabiliriz diye Türkiye ve diğer koalisyon güçleriyle görüşüyoruz. Dışişleri Bakanı'nın söylediği, var olan mücadele ve yakın zamanda Kuzey Batı Suriye'de operasyonları nasıl yoğunlaştırabiliriz beklentisidir" değerlendirmesini yaptı.

Bass, Putin'in G20'de bahsettiği DEAŞ'a destek olan ülkeler ile ilgili soruya, "Bu soruyu Devlet Başkanı Putin'e sormanız gerekiyor. Ama hepimiz DEAŞ'ın petrol kaynaklarına ulaşımı ve Suriye'deki petrol kaynaklarını silah almada, kendi bölgesindeki insanları terörize etmede kullanımından endişeliyiz. Bu konuda baskı oluşturmak için yollar bulmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

ABD'nin daha fazla mülteci alması konusunda ise Bass, "Başkan Obama'nın söylediği şekilde Suriye ve Irak'tan önemli sayıda mülteci alacağız. Demokratik süreçte nasıl olacağını göreceğiz. Suriyelileri desteklemek için ABD 4,5 milyar dolar sağladı. Suriye içindeki Suriyelileri desteklemek içinde önemli bir miktar yardım ettik. İnsanların evlerinde kalmaları en iyi yaklaşımdır" diye konuştu.

HDP'li milletvekili Leyla Zana'nın yeminine ilişkin olarak Bass, tam olarak duymadan bir şey söyleyemeyeceğini belirterek, her Parlamento'nun kuralları olduğunu hatırlattı. Bass, "Her milletvekilinin Parlamento kuralları içinde hareket etmesi gerekir. Başkan'ın yaptığı Parlamento'nun önemine dair konuşma, Parlamento'nun görevleri ve konsensüs araması önemlidir" şeklinde konuştu.