ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasının ardından yaptığı basın açıklamasında, "Bu bizim aradığımız anlaşmadır" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Kerry, açıklamaları sırasında, İran'ın olası bir barışa doğru ilerlediğini kaydederek, bu anın uzun bir zamandır geldiğini ve birlikte yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Bu tür bir kararlılığın kolay bir şekilde gelmediğini belirten Kerry, "Anlaşmaya vardığımız gerçeği, anlayış ve İran'ın nükleer programına birkaç yıl değil programın süresi boyunca sorumluluk getirecektir. İyi bir anlaşma yaptık" dedi. Lozan'da açıklanan parametrelerin sağlam kaldığını ve bugün yapılan anlaşmanın omurgasını oluşturduğunu kaydederek, "Anlaşma, detaylar sayesinde daha güçlü hale getirilmiştir. Anlaşma, İran'ın zenginleştirilmiş uranyum ve faaliyet santrifüjlerinde azalmalar içeriyor. Eğer, İran yükümlülüklerini yerine getirirse yaptırımlar kaldırılacak. Yükümlülüklerini yerine getirmezse BM ve AB yaptırımlarını yeniden uygulayacak" ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın barışa yaklaştıran bir adım olduğunu sözlerine ekleyen Kerry, "Bu bizim aradığımız anlaşmadır" açıklamasını yaptı. Anlaşmanın, İran'ın nükleer programını kısıtlayacağını ve böylece İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılacağını belirten ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "İran, barışçıl faaliyetlerde bulunabilir. Nükleer faaliyetlerin muhtemel askeri boyutu hakkında da 3 ay içinde rapor hazırlanacak" ifadesini kullandı.