ABD'nin, gelecek yılın şubat ayında Doğu Avrupa'ya zırhlı muharip askeri birlik konuşlandırmayı planladığı bildirildi.

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD ordusunun, Rusya'nın artan tehditlerinden endişe eden müttefiklerine güven telkin etmek için askerlerin bölge içinde ve dışında rotasyonu çabaları çerçevesinde, üç tam donanımlı tugayın süreklilik prensibiyle Avrupa'ya konuşlandırılacağı belirtildi.

Yeni önergeyle, önceden konuşlandırılmış teçhizatın yenilenmek üzere bölgeden kaldırılmasına ve ABD askerlerinin yanlarında daha modern ve dayanıklı teçhizat götürmesine izin verileceği kaydedildi.

Pentagon sözcüsü Laura Seal, tugayı kendi teçhizatıyla bölgeye göndermenin, ordunun, Avrupa'ya güçlerini ve teçhizatını hızlıca konuşlandırma kabiliyetini tatbik etme fırsatı tanıyacağını belirterek, bölgeye en modern teçhizatın gönderileceğine işaret etti.

ABD'nin Avrupa'daki kalıcı güçlerinin sayısı yaklaşık 62 bin. Bunun 25 bini orduda görevli askerler. Yeni plana göre, Avrupa'daki ABD askeri sayısı her daim 29 bin 200 olacak.

ABD'nin bu yeni kararının, Moskova yönetimine, müttefiklerine yönelik herhangi bir eylemin kabul edilmeyeceği mesajını vermesi öngörülüyor.

Pentagon, Avrupa'daki tatbikatların ve birlik rotasyonlarının sayısını artırmak için 2017 yılı bütçesinden 3,4 milyar dolar isteyeceğini duyurmuştu.