ABD'nin doğalgaz ihraç etmeye yönelik kısıtlamaları Amerikan hükümeti tarafından gevşetilirse, ulusal güvenlik ve jeopolitik nedenlerden dolayı ABD'nin Çin'e doğalgaz ihraç etmek yerine Japonya, Güney Kore, Vietnam, Tayland gibi ülkelere gaz ihraç ederek bu ülkelerle ilişkilerini güçlendireceğini savunan uzmanlar, bu sayede ABD'nin Çin'in bölgedeki gücünü dengeleyeceğini öngörüyor.

Çin'deki Xi'an Jiaotong Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Göncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki ülke arasındaki karşılıklı güvensizlikten dolayı, ABD'nin Çin'e gaz ihraç etmeyeceğini söyledi. Göncü, geçen mayıs ayında Çin ile Rusya arasında yapılan 400 milyar dolarlık gaz anlaşmasına karşılık ABD'nin de Asya-Pasifik bölgesinde Japonya, Güney Kore ve Filipinler ile enerji işbirliğine gidebileceğini ifade etti.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Amerika Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Yegin, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesinde Çin'i sıkıştırmaya yönelik adımlar attığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

"ABD'nin bölgedeki müttefikleri Japonya ve Avustralya, son dönemde de Vietnam ile ilişkileri var. ABD, bu ülkeleri Çin'i dengelemek için kullanabileceğini düşünüyor. Diğer taraftan bölgedeki ülkelerin gelecekte Çin'in kendilerini yutabilecek ve alan bırakmayacak bir güç olması konusunda endişeleri var. Bu bağlamda bu ülkeler ABD ile de çalışmak istiyor."

ABD'nin kaya gazı üretiminin petrol ve doğalgazda yabancı ülkelere bağımlılığını önemli derecede azaltırken, ABD iç piyasasında tükettiğinden daha fazla kaya gazı üretiyor.

Bölgenin en büyük ekonomik güçleri olan Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Tayland, 2013'te toplam 440 milyar metreküp doğalgaz tüketirken, dünyanın toplam yüzde 5'lik gaz tüketimi tek başına Çin'e ait.