ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcülerinden Gordon Trowbridge, Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerginlikten endişe duyduklarını bildirdi.

Trowbridge, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Rusya ile Ukrayna arasındaki Kırım gerginliğine dair soruları da yanıtladı.

"Kırım ile Ukrayna'nın geri kalanı arasındaki idari sınır yakınında yükselen tansiyondan aşırı derecede kaygı duyuyoruz." diyen Trowbridge, taraflara gerginliği tırmandıracak "provokatif adımlar veya retorikten" kaçınmaları çağrısında bulundu.

Trowbridge, Kırım'da iki Rus iç güvenlik kurumu çalışanının öldürülmesinin ardından Kiev'e bağlı güçleri suçlayan Rusya'nın iddialarını destekleyecek herhangi bir delil bulunmadığını belirterek, "Rusya, kendisinin Ukrayna'daki illegal eylemlerinden dikkati başka yöne çekmek için sıklıkla yalan iddialara başvurma siciline sahip." ifadesini kullandı.

Rus askerlerinin sahadaki hareketliliğini gözlemlediklerini aktaran Trowbridge, sahadaki hareketlilikten ziyade Moskova yönetiminden gelen "kışkırtıcı retorikten" daha çok endişe duyduklarını dile getirdi.

Gordon Trowbridge, ABD'nin Rusya'nın 2014 yılındaki Kırım'ı ilhakını tanımadığı ve bu adımın uluslararası hukuka aykırı olduğuna dair pozisyonunu koruduğunu sözlerine ekledi.