ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) Güney Sudan'daki barış gücüne 4 bin polis ve asker daha gönderilmesi yönünde bir tasarı taslağı sundu.

ABD'nin BMGK'ya sunduğu taslağa göre, Güney Sudan'ın başkenti Cuba'daki BM barış gücü, 4 bin polis ve asker daha gönderilerek güçlendirilecek.

BMGK'nın ülkede güvenlik için bölgesel koruma gücü sağlayacak ve "tüm gerekli araçları kullanabilecek" bir güce yetki vermesini içeren tasarı, uygulanmasına yönelik hükümet tarafından herhangi bir engelleme olması halinde Güney Sudan'a silah ambargosu çağrısı yapıyor.

Güney Sudan'daki tarafların derhal savaşa son vermelerini, ateşkes ve barış anlaşmasını uygulamalarını isteyen tasarı, aynı zamanda 12 Ağustos'ta sona erecek BM barış gücü asker ve polislerinin görev yaptığı BM Güney Sudan Misyonu'nun (UNMISS) görevinin 15 Aralık 2016'ya kadar uzatılmasını öngörüyor.

ABD'nin sunduğu tasarı, 16 Aralık 2013'te iç savaşın başladığı Güney Sudan'da halihazırda bulunan 17 bin uluslararası polis ve askerden oluşan barış gücünü kuvvetlendirmeyi amaçlıyor.

Sudan'dan ayrılarak 5 yıl önce bağımsızlığını ilan ederek BM'ye üye 193'ncü ülke olan Güney Sudan, Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Mayardit'in liderliğindeki Dinkalar ile Machar'ın önderliğindeki Nuerler arasındaki çatışmalarda 10 binlerce kişi hayatını kaybetti, 2 milyon 200 binden fazla kişi evlerini terk etti ve binlerce kişi açlıktan ölme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

UNMISS, Güney Sudan'da 2013'teki darbe girişimi ve ardından çıkan çatışmalar nedeniyle misyon yakındaki kamplarda kalan yaklaşık 40 bin kişiye koruma sağlıyor.