İngiliz haber ajansı Reuters'ın haberine göre, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen bir konferansta konuşan ABD Hazine Bakanlığı yetkilisi Adam Szubin, Washington'ın IŞİD petrol faaliyetleri üzerine bugüne kadar yaptığı en detaylı açıklamayı yaptı.

ABD Hazine Bakanlığı Terörizm ve Finansal İstihbarat Müsteşar Vekili Adam Szubin, IŞİD petrolünün ana müşterisinin Esad olduğunu söyledi. IŞİD'in petrol ticaretinden ayda 40 milyon dolar gelir elde ettiğini söyleyen Szubin, örgütün bugüne kadar petrol satışından 500 milyon dolar gelir elde ettiğini açıkladı. Szubin, "IŞİD Esad rejimine önemli miktarlarda petrol satıyor. İki taraf bir yandan birbirlerini katletmeye çalışıyor, diğer yandan da milyonlarca dolarlık petrol ticareti yapıyor...Petrolün bir kısmı Türkiye'ye de geliyor. Bir miktar da Kürt bölgelerine gidiyor" diye konuştu.

Adam Szubin, IŞİD'in finansman kanallarının kurutulması için Türkiye'nin Suriye sınırını kapatması gerektiğini de ifade etti. Szubin, "Şu an kilit konunun Türkiye sınırının kapatılması olduğuna şüphe yok. Türklerin bu konuda daha fazla şey yapmasını arzu ediyoruz" diye konuştu. Sınır güvenliği konusunun sadece finansmanla ilgili olmadığını da söyleyen Szubin, yabancı cihatçıların da bu güzergah üzerinden geçerek IŞİD'e katıldığını vurguladı ve "Sınır güvenliğinin sağlanması IŞİD'le mücadele konusunda büyük kazanımları beraberinde getirecek" dedi.

IŞİD'in finansman kaynaklarının kurutulması için Irak hükümetiyle birlikte çalıştıklarını da ifade eden Szubin, IŞİD'in ele geçirdiği bölgelerdeki banka şubelerinin kapatıldığı bilgisini verdi. Ancak Hazine Bakanlığı yetkilisi örgütün bugüne kadar Suriye ve Irak'taki banka soygunlarından 1 milyar dolara yakın gelir elde ettiğini de belirtti. (BBC Türkçe)