Bilim adamları, ABD'nin güneybatı ve iç kesimlerinin bin yıldan uzun süredir eşine rastlanmayan bir mega kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'ne (NASA) bağlı Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü'nden Ben Cook'un liderliğinde yürütülen araştırmada, ağaç halkası ve toprakta tutulan nemin oranıyla ilgili veriler toplandı. Ağaçlar, yağışlı geçen verimli bir yılda kalın büyüme şeritlerine sahip olurken, kurak ve verimsiz yılda, şeritleri inceliyor.

Cook'un ekibi, ağaç halkası verilerine dayanan geçmiş iklim koşullarıyla topraktaki nem oranına dayanan 17 iklim modelini karşılaştırdı.

Araştırmayı yürüten ekip, 2050'den sonra ABD'nin güneybatı ve iç kesimlerde, 12. ve 13. yüzyılda "Orta Çağ İklim Anomalisi" olarak bilinen aşırı kurak dönemden bile daha kurak bir dönemin yaşanabileceği sonucuna vardı.

Cornell Üniversitesi'nden TobyAult, "ABD'nin güneybatı ve iç kesimlerinde 35 yıl sürebilecek bir mega kuraklıktan söz ediyoruz" diye konuştu. Ault, mega kuraklık riskini azaltmak için küresel ısınmaya neden olan sera gazı etkilerinin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

Araştırmanın sonuçları, "ScienceAdvances" dergisinde yayımlandı.   

Hükümetler Arası İklim Uzmanları Grubu (GIEC), ekim 2013'te yayımladığı raporunda 2100'e kadar Dünya'da ortalama sıcaklığın 0,3-4,8 derece artacağını açıklamıştı.