ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Thomas Shannon, Rusya'nın İran'a "SU-30" model savaş uçaklarının satışını engellemek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) satışı veto edeceklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığında Siyasal İlişkilerden Sorumlu Bakan Yardımcısı olarak görev yapan Shannon, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nde "İran'ın yakın zamandaki hareketleri ve nükleer anlaşmanın uygulanması" konulu oturumda konuşma yaptı.

Yıl içinde imzalanması beklenen İran'ın Rusya'dan talep ettiği "SU-30" model savaş uçaklarının satışını engelleyeceklerini kaydeden Thomas Shannon, ABD'nin BMGK'da veto hakkını kullanarak satışa izin vermeyeceğini söyleyerek, "Savaş uçağı satışının onayını engelleyeceğiz." ifadesini kullandı.

Shannon ayrıca, yıl sonunda süresi sona erecek olacak İran Yaptırımları Yasası'nı tekrar uzatabileceklerini de bildirdi.

Buna ilişkin olarak ABD Kongresi ile ortak çalışma yapacaklarını belirten Thomas Shannon, "İran Yaptırımları Yasası'nın uzatılması hakkında, Kapsamlı Ortak Eylem Planı'yla karışmaması ve gerekliliklerinin yerine getirilmesine ilişkin olarak bu komiteyle birlikte mutlulukla çalışırız." dedi.

Shannon, bir soru üzerine de Başkan Barack Obama yönetiminin İran'a ABD finans sistemine ulaşması ya da ABD parası işlemleri yapmasına izin verdiği yönünde çıkan haberleri değerlendirdi.

Bu konuda yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Dışişleri Bakan Yardımcısı Shannon, "Haberler doğru değil." diye konuştu.