İngiltere'de eski bir Rus ajanın zehirlenmesi olayından sorumlu tutulan Rusya'ya yönelik yaptırımlar artarak devam ediyor. İngiltere’nin ardından 14 AB ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığı bildirildi. ABD'nin de 60 Rus diplomatını sınır dışı etme ve Seattle'daki Rus konsolosluğunu kapatma kararı aldığı kaydedildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, sınır dışı kararı verilen diplomatların ABD'yi terk etmeleri için 7 günlük süre tanındığı ifade edildi. Kararın gerekçesi olarak eski bir Rus ajanı olan SergeySkripal'in İngiltere'de zehirlenmesi olayından Moskova'nın sorumlu tutulması olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ABD'nin birçok müttefikiyle eşzamanlı olarak bu kararı aldığı belirtildi.

7 GÜN SÜRE

Rusya'nın Washington DC'deki büyükelçiliğinde görevli 48 diplomat ile Rusya'nın BM Daimi Temsilciliğinde görevli 12 diplomatın 7 gün içinde sınır dışı edilecekleri vurgulandı. Ayrıca ABD, Washington eyaletinin başkenti Seattle'daki Rus konsolosluğunu da "ulusal güvenliğine tehdit teşkil ettiği" gerekçesiyle kapatma kararı aldı.

Açıklamada, Rusya'nın sorumlu tutulduğu zehirleme olayının istikrarsızlaştırıcı etkiler yapacak bir eylem olduğuna işaret edilerek, "Bugünkü kararımız, Rusya'nın Amerikan vatandaşları üzerindeki casusluk faaliyetlerini ve ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit eden gizli operasyonlarını azaltarak ABD'yi daha güvenli kılmaktadır." denildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert de alınan kararın, "ABD'nin İngiltere ile dayanışmasını" gösterdiğini vurguladı.

AB ÜLKELERİ RUS DİPLOMATLARI SINIR DIŞI ETTİ

Bu arada Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, 14 AB ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını bildirdi.

AB-Türkiye Zirvesi için Bulgaristan'ın Varna kentinde bulunan Tusk, İngiltere'nin Salisbury kentinde eski Rus ajanı SergeySkripal ile kızı Yulia'nın zehirlenmesiyle ilgili alınan önlemler hakkında basına açıklamalarda bulundu.

AB Liderler Zirvesi'nde Rusya'nın güçlü şekilde kınanmasının ardından 14 AB ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı etme kararı aldığını belirten Tusk, gelecek günlerde diğer AB ülkelerinden de sınır dışı kararları gelebileceğini ve ilave önlemin alınabileceğini kaydetti.

Tusk, Rusya Federasyonu hükümetinin faaliyetlerine eleştirel yaklaşmaya devam ettiklerini aktararak, Rusya’nın orta güney kesimindeki Kemerovo şehrinde bulunan alışveriş merkezinde çıkan yangında hayatını kaybedenler dolayısıyla başsağlığı diledi.

İngiltere’ye yerleşen eski Rus ajanı SergeySkripal ve kızı, 4 Mart'ta kimyasal gaz kullanılarak zehirlenmiş, başta İngiltere olmak üzere birçok ülke olaydan Rusya'yı sorumlu tutmuştu.

Olayın ardından iki ülke arasında sınır dışı kararları alınmış, ABD de dahil birçok ülkeden Rusya'ya yeni yaptırım kararları alınacağı belirtilmişti.