ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iklim değişikliği ile mücadele anlaşması için sürdürülen müzakerelerde birlikte hareket etme taahhüdünde bulundu.

İki lider, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı sırasında ikili görüşme gerçekleştirdi.

Obama görüşme öncesi yaptığı açıklamada, iki ülkenin sera etkisine neden olan gazların azaltılması ile ilgili geçen yılki taahhütlerinin, diğer ülkelere örnek teşkil ettiğini bildirdi.

Barack Obama, "Dünyanın iki büyük ekonomisi ve sera gazı salınımını en fazla yapan iki ülke olarak bu konuyla ilgili sorumluluğumuzu yerine getirme hususunda kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Müzakereler boyunca iki ülkenin, sera etkisine neden olan gazların azaltılmasını sağlayacak bir anlaşma konusunda birlikte çalışacaklarını kaydeden Obama, bu konuda gelişmekte olan ülkelere yapılacak mali desteğin de önemine değindi.

Şi Cinping ise iki ülkenin COP21'in hedeflerine ulaşması için birlikte çalışacaklarını teyit etti ve küresel tehditlerin arttığı bir dönemde iki ülkenin işbirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı.

Çin Devlet Başkanı, "Dünya ekonomisi yavaş yavaş toparlanıyor, terör tehdidi artıyor, küresel ısınma önemli bir tehlike, uluslararası alanda belirsizlik ve istikrasızlık hakim" dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın ev sahipliğinde, Le Bourget Fuar Merkezi'nde düzenlenen konferansa Türkiye'den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı katılıyor.

Bugün başlayan ve 11 Aralık'ta sona erecek konferansa 195 ülkeden 150'den fazla lider ve yaklaşık 10 bin yetkili iştirak ediyor.

Sera etkisine neden olan gazların azaltılması ve iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında düzenlenecek COP21'de bağlayıcı bir anlaşmaya varılması önem taşıyor. Halihazırda imzalanan sera gazı emisyonlarına ilişkin anlaşmaların 2020'de sona erecek olması dolayısıyla Paris'te en az 10 yıl geçerli olacak yeni taahhütlere imza atılması bekleniyor.

Paris'teki konferansta en çok tartışılacak diğer bir konu da zengin ülkelerin, yoksul ülkelerin sera gazı salınımını azaltmak için ihtiyaç duyduğu teknolojinin sağlanması konusunda somut taahhütlerde bulunması ve bu ülkelere mali destek sağlaması olacak.