Beyaz Saray, Küba’ya uygulanan yaptırımların kaldırılması talebiyle BM Genel Kurulunda 25. kez oylanan tasarıya ABD’nin ilk kez çekimser oy kullanmasının, Küba’ya yönelik izolasyon politikasının niçin işlemediğinin “mükemmel bir örneği” olduğunu bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, BM Genel Kurulu’nda 25. kez oylanan ABD’nin Küba’ya uyguladığı ekonomik ve finansal yaptırımların sona erdirilmesi talebiyle hazırlanan tasarıya ilişkin soruları yanıtladı.

ABD yönetiminin tasarıya ilk kez ret oyu vermediğinin hatırlatılması üzerine Earnest, şunları kaydetti:

“Bu tasarı, ABD’nin Küba’ya yönelik izolasyon politikasının niçin işlemediğinin mükemmel bir örneği. Bu politika 50 yıldır uygulanıyordu ve Küba’nın değil ABD’nin izole edilmesine hizmet etti. Küba’ya özellikle insan hakları konusunda daha fazla baskı uygulanmasında istenilen etkiyi de göstermedi. Başkan Obama da bu nedenle yönetimin sonlandırmak istediği bir politikaya karşı olan bir tasarıyı oylamamak gerektiğine inanıyor. Ambargonun kaldırılması için gerekli adımları atması konusunda Kongre ile çalışmayı sürdüreceğiz.”

BM Genel Kurulunda dün ABD'nin Küba'ya uyguladığı ekonomik ve finansal yaptırımların sona erdirilmesi talebiyle hazırlanan karar oylanmıştı. 25. kez oylanan tasarıya 191 ülke destek verirken sadece ABD ve İsrail çekimser oy kullanmıştı. Bu iki ülke daha önceki tasarılara ret oyu vermişti.