ABD ve Rusya, Suriye’de son günlerde çatışmaların artması üzerine Lazkiye’nin kuzeyi ve Doğu Guta’da çatışmaları durdurulması anlaşmasının güçlendirilmesi konusunda bir uzlaşıya vardı ancak Halep’in şu anda kapsam dışında bulunduğu bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Suriye’de artan çatışmalar üzerine iki ülkenin taraflara baskı yapma hususunda uzlaştığını aktardı.

Toner, “Çatışmaların durdurulması anlaşması yürürlüğe girdiğinde işe yaradığı gibi bu uzlaşıya da ABD ve Rusya arasında taraflar üzerinde etkilerinin kullanılması beklentisiyle varılmıştır. İlk anlaşmada işe yaramıştı, şimdi bunun yenilendiğini görmeyi umuyoruz.” dedi.

 SÜRE SINIRI

“Anlaşmanın Doğu Guta’da bir gün, Lazkiye’nin kuzeyinde üç gün süreceğine" dair iddiaların sorulması üzerine Toner, varılan son uzlaşıyı "çatışmaların durdurulması anlaşmasına yeni bir taahhüt" olarak değerlendirdi ve son uzlaşıda zaman sınırlamaları bulunduğunu kaydetti ancak bunların ne kadar süre devam edeceğini söylemedi.

Toner, anlaşmanın bu gece yarısı mı yoksa Şam saatiyle 01.00’de mi başlayacağına ilişkin soruya ise açıklık getirmedi.

Toner, “Durumu biraz sakinleştirebilirsek çatışmalara da bir son verebilirsek bunu belki uzatabiliriz umudunu taşıyoruz.” diye konuştu.

HALEP NEDEN KAPSAM DIŞI?

“Halep neden uzlaşı dışında tutuldu?” sorusu yöneltilen Toner, şunları söyledi:

“Halep’te de sıkıntıların devam ettiğinin tamamen farkındayız. Fakat bir yerden başlamamız gerekiyor. Lazkiye’nin kuzeyi ve Doğu Guta’dan başlıyoruz ve eğer bu başarılı bir şekilde devam ederse bunu başka yerlerde de uygulamayı umut ediyoruz.”

Toner, “Taraflar anlaşmaya uyacaklar mı?” sorusu üzerine ise Rusya ve Esed rejiminin ne yapıp yapmayacağı hakkında yorum yapamayacağını söyledi. Toner, “Onlar adına konuşamam ama biz muhaliflerle bu konuda irtibat halindeyiz.” dedi.