BD Dışişleri Bakanı John Kerry, Vietnam'da gerçekleştirdiği ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, Vietnam'da daha fazla özgürlük olduğu sürece Vietnam ve ABD ile olan bağlar güçlenecek" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Vietnam'a gerçekleştirdiği ziyareti sırasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Pham Binh Minh ile buluştu. John Kerry görüşmeler sırasında "Vietnam'da daha fazla özgürlük olduğu sürece Vietnam ve ABD ile olan bağlar güçlenecek" ifadelerine yer verdi. Kerry iki ülke arasındaki ilişkilerin, askeri anlaşmaların hak ve özgürlükleri korumaya yönelik komünist kurallara bağlı olduğunu söyledi. Vietnam Savaşı'na değinen Kerry, güvensiz ve yanlış anlaşılan duvarların devrildiğini belirterek, Vietnam'ı yasal reformların takip edilmesi ve ifade ile toplanma özgürlüğüne izin verilmesi konularında daha büyük bağlılık göstermesi için uyardı.

"İnsan haklarında gelişim gösterilmesi ve hukukun üstünlüğü iki ülke arasında daha derin ve sürdürülebilir bir ortaklığa dayanak olacaktır" diyen Kerry, "İlerleme hızına ve yönüne ancak siz karar verebilirsiniz " sözlerini kullandı. İnsan haklarına bağlı ambargoların esnetilmesi mesajını veren Kerry, yaptığı açıklamaların ardından Başbakan Yardımcısı Pham Binh Minh ile görüşmelere birebir olarak devam edeceklerini söyledi. Kerry, Vietnam gezisi süresince Cumhurbaşkanı Truong Tan Sang ile de görüştü. John Kerry, iki ülke arasında yıllardır süren düşmanlıktan sonra geçtiğimiz yıl bağların güçlendirmesine yönelik adımların atılmasının ardından Vietnam'a gelen en yüksek rütbeli ABD görevlisi oldu.

Vietnam Başbakanı Minh ise konuşmasında insan haklarının yükseltilmesinin öncelik olduğunu ve yasal reformların uygulamaya geçildiğini duyurdu. Vietnam'ın bölgesel olarak özel bir konuma sahip olduğuna değinen Minh, ülkesinin gelişmeye yönelik değişimlere açık olduğunun notunu düştü.

Kerry, Vietnam Savaşı'nda ABD Deniz Kuvvetlerinde yüzbaşı olarak görev yapmıştı.