ABD Dışişleri Bakanlığında danışman olarak görevli kişilerin, Suriye'de Beşşar Esed yönetiminin hedef alınması yönünde Washington’un politikasını değiştirmesi için bir yazı imzaladığı bildirildi.

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Dışişleri Bakanlığında hükümete Suriye konusunda danışmanlık yapan 51 görevli, Suriye’de Esed yönetiminin hedef alınması yönünde görüş bildirerek yönetimin politikalarına karşı çıkan bir yazı kaleme aldı.

Gazetenin ulaştığı imzalı metnin kopyasında danışmanların, çatışmaların durdurulması anlaşmasına ilk günden bu yana riayet etmeyen Esed yönetimine karşı "askeri saldırı" çağrısında bulunduğu kaydedildi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Suriye politikasının ağır şekilde eleştirildiği yazıda, Rusya’nın ABD tarafından eğitilen muhaliflere saldırdığa ve Esed rejiminin hiçbir anlaşmaya uymadığına dikkat çekilirken, Rusya ve Suriye yönetiminin bu tavrına karşı ABD’nin daha fazla güç göstermesi gerektiği vurgulandı.

Suriye’deki Arap muhaliflerin, ABD öncülüğündeki koalisyona sıcak bakmamasının sebeplerinin başında, sadece DAEŞ hedef alınırken Esed rejimine karşı bir şey yapılmamasının olduğunun kaydedildiği metinde, Arap muhaliflerin daha fazla desteklenmesi gerektiği ifade edildi.

Ayrıca yazıda, Obama yönetiminin, Esed rejimine karşı sessiz kalmasının Sünni ülkeleri rahatsız ettiğine ve ABD’nin bölgedeki müttefikleriyle ilişkisinin zayıfladığına işaret edildi.

Öte yandan bakanlık böyle bir yazının olduğunu teyit ederken, The Wall Street Journal’a konuşan üst düzey bir yetkili, "Bu yazı masamıza yeni ulaştı ve şu anda üzerinde çalışıyoruz. Sonuca dair bir açıklama yapmak için henüz çok erken." açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, bakanlık içinde bu tür fikir alışverişlerinin sıkça yapıldığını ve muhalif görüşlerin dile getirildiğini söyledi.

Daha önce Dışişleri Bakanlığında çalışmış üst düzey bir yetkili ise yönetimdeki çok sayıda üst düzey görevlinin, Suriye konusunda Washington’un politikasını eleştirdiğine dikkati çekti.

Üst düzey yetkili, 2011'de Suriye’de sivil savaşın başlamasıyla çok sayıda üst düzey görevlinin Obama’dan farklı düşündüğünü ve artık bu muhalif sesin daha da yükselmeye başladığını belirtti.

51 kişi tarafından imzalanan metnin, ABD’nin Suriye politikasını değiştirebileceğini kaydeden üst düzey yetkili, başkanlık seçimlerden sonra Beyaz Saray’a yerleşecek muhtemel isimlerden Hillary Clinton’un Esed’e karşı daha saldırgan bir politika izleyeceğini savundu.

ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri, DAEŞ'e karşı askeri operasyonlara devam ederken, Esed yönetimi ve muhalifler arasında da siyasal anlaşma yolları bulmaya devam ediyor.

Obama yönetimi, Esed rejiminin hedef alınması durumunda doğrudan Rusya ve İran’la çatışmaya girilebileceği yönünde endişe duyuyor.

Yönetim, defalarca Rusya'nın ve Esed'in Suriye'de yoğunluklu olarak DAEŞ'i değil muhalifleri hedef aldığını dile getirmiş fakat buna karşılık çatışmaların durdurulması anlaşmasının yürürlükte olduğunu belirtmişti.