ABD'nin Arizona eyaletinde Kızılderili (Yerli Amerikalı) kabilesi üyeleri, bölgelerindeki bakır madeni projesi nedeniyle başkent Washington'a giderek projeyi durdurma girişiminde bulunacak.

Phoenix kentinin doğusunda bulunan küçük bir kasabadaki büyük çaplı bir bakır madeni projesi, bölgede yaşayan San Carlos Apaçi kabilesini rahatsız etti.

Kabile üyesi bir grup Yerli Amerikalı, kutsal topraklarını korumak için karavanla başkent Washington'a gideceğini açıklarken, Kongre'yi ikna ederek, bölgeyi kurtarma girişiminde bulunacaklarını bildirdiler.

Yol boyunca Yerli Amerikalılar için ayrılmış yaşam alanlarını da ziyaret etmeyi planlayan grup, 21 Temmuz'da Kongre binasının önündeki çayırda bin kişilik bir sayıya ulaşmayı hedefliyor.

Eylemci gruptan Apaçi kabilesinin eski başkanı WendslerNosieSr., içinde bulunduğu mücadelenin kendisi için kutsal bir savaş olduğunu belirtirken, projeyi destekleyenler için "onlar dünyadan alıp, karşılığında hiçbir şey bırakmadan devam etmek istiyorlar" ifadesini kullandı.

San Carlos Apache kabilesi 1,7 milyar tonluk bakır cevherinin yattığına inanılan bölgeyi kutsal toprakları olarak görürken, yeryüzündeki tüm yaşamın kökeni olduğuna inanıyor.

Bölgedeki maden ocağından 60 yıllık ömrü boyunca yaklaşık 64 milyar 100 milyon değerinde bir üretim gerçekleştirilebileceği ve bin 400 maden işi ve 2 bin 300 müteahhitlik işi imkanı doğuracağı belirtiliyor.

İngilz Rio Tinto ve Avustralyalı BHP Billiton firmasının ortak girişimiyle gerçekleştirilecek olan projede imzalar geçen yıl atılmıştı. Projeyi destekleyen Arizona'nın Cumhuriyetçi Partili Senatörü John McCain proje için "oyun değiştirici" ifadesini kullanmıştı.

Madenin bulunduğu bölgeyi geçen Şubat ayından beri işgal eden Yerli Amerikalılar, Demokrat Partili Kongre Üyesi RaulGrijalva tarafından hazırlanan tasarı çerçevesindeki bakır madeni projesinin tamamen iptal edilmesini istiyorlar.