ABD'de Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) geçen yılın son çeyreğinde yüzde 2,2 artarak beklentinin altında kaldı.

ABD Ticaret Bakanlığı'nın bugün üçüncü kez güncellediği verilere göre, ABD ekonomisi 2014'ün 4. çeyreğinde yüzde 2,2 büyüdü. Bir önceki okumayla sabit kalan verinin yüzde 2,4'e revize edilmesi bekleniyordu.

Geçen yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde sırasıyla yüzde 4,6 ve yüzde 5 büyüyerek son 11 yılın rekorunu kıran ABD ekonomisi, güncellenen 4. çeyrek verisi ile birlikte yıllık yüzde 2,4 büyümüş oldu.

Hız kesen büyümede artan dış ticaret açığı ve azalan kamu harcamaları önemli rol oynadı. Güncellemeye göre, ithalattaki artış yüzde 10,1'den yüzde 10,4'e ve ihracattaki artış yüzde 3,2'den yüzde 4,5'e revize edildi.

Bu arada, kişisel tüketim harcamalarındaki artış yüzde 4,2'den yüzde 4,4'e düzeltildi. Beklentiler dahilinde gerçekleşen tüketici harcamalarının, son 8 yılın en yüksek artışını göstermesi olumlu bir gelişme olarak nitelendirildi.

Veriler, ayrıca GSYH fiyat endeksinin beklentilere paralel olarak yüzde 0,1 yükseldiğini ortaya koydu. Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ise yüzde 0,4 gerilerken, değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek PCE yıllık yüzde 1,1 artarak beklentileri karşıladı.

Ekonomistler, hız kesen büyümeyi yavaşlayan küresel ekonomi ve güçlenen doların ABD ekonomisini olumsuz etkilemeye başladığı şeklinde değerlendirirken, 2015te büyümenin ortalama yüzde 3 civarında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunuyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu seneye ilişkin büyüme beklentisinin üst sınırını yüzde 3'den yüzde 2,7'ye çekmişti. Yılın birinci çeyreğine ilişkin GSYH verisi ise 29 Nisan Çarşamba günü açıklanacak.